art+science lab

art+science lab

Пето по реду издање art+science програма Центра за промоцију науке организовано је од 29. августа до 14. септембра у Трсту, Београду и Линцу, као и у бројним виртуелним просторима

Центар за промоцију науке, пету годину заредом, организовао је манифестацију art+science lab посвећену споју науке и уметности. Кроз овогодишњи програм публици су представљени радови домаћих уметника и трансдициплинарних пројектних тимова који се баве широком облашћу вештачке интелигенције. Централни догађај, изложба Интелигенција IO, одржана је у Културном центру Магацин, од 1. до 14. септембра, уз разноврстан пратећи програм. Посебна вредност овогодишње манифестације су заједнички реализовани програми са две релевантне, партнерске институције. У питању су конференција ЕСОФ (EuroScience Open Forum) у Трсту и Фестивал Арс електроника у Линцу. 

Централно место на изложби Интелигенција IO припало је победничком пројекту националне AI Lab селекције за 2020. Победнички рад Digital Prayer, младе уметнице Кристине Тице, реализован је у сарадњи са Математичким институтом Српске академије наука и уметности, под менторством др Милоша Миловановића. У питању је уметничко-научни концепт који се бави применом једног од поступака компјутерског вида (computer vision), са циљем стварања слике, чији визуелни продукт подсећа на православну икону. Генерисањем пиксела кроз поступке машинског учења успоставља се релација између канона иконе и слике настале на основу програмског компјутерског кода. Направљен је рачунарски програм и формирана је база података од око 4000 дигиталних репродукција икона, на основу којих рачунар учи да креира сасвим нову слику. Рад је у галерији КЦ Магацина реализован у виду монументалног дигиталног иконостаса.

На изложби су премијерно приказана и два рада настала кроз art+science+cpn селекцију.  Ови радови настали су у процесу започетом крајем прошле године кроз низ сусрета и дијалога међу актерима који се баве различитим дисциплинама. Продукти стремљења Центра ка дубљој колаборацији научне и уметничке сцене у Србији су радови Аеросонар, просторна аудио-инсталација koja указује на утицај човека на загађење ваздуха, и АИ/ВИ, первазивна мобилна игра о преиспитивању људског и алгоритамског начина одлучивања и њихових последица у будућности. У оквиру Националне+ селекције на изложби су се могли видети радови уметника мање познатих домаћој публици који значајан успех и признање постижу на светској сцени. У овој селекцији приказани су радови Викторије Весне, Филипа Костића и Владана Јолера. 

На изложби Both Ways у Трсту, у оквиру највеће бијеналне конференције европске науке  EuroScience Open Forum (ESOF) представљена је селекција радова са београдске изложбе, у контексту заједничке регионалне art&science изложбе Југоисточне Европе. Селекцију из Србије Центар реализује у сарадњи са нашом познатом кустоскињом др Мајом Ћирић. На изложби постављеној у једној од хала Старе луке Трст, од 29. августа до 6. септембра, учествовали су и Музеј Лудвиг из Будимпеште, Фестивал науке и Свеучилиште у Ријеци, Научни центар Сајентифика и Културни центар из Клужа, и локална Тристе контемпорана.

На 41. издању Фестивала Арс електроника, најзначајније глобалне тачке сусрета науке, уметности и нових технологија, Центар је осмислио и креирао Ars Electronica Garden Belgrade, као једну од 120 локација широм света које су биле део програма Фестивала. У оквиру својеврсног „виртуелног врта“, Центар је од 9. до 13. септембра изложио уметничко-научне радове реализоване у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције, уз додатне пратеће разговоре и видео-презентације.

Манифестација art+science lab део је програмских активности Центра у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab AI Lab), финансираног кроз ЕУ програм Креативна Европа. Подршку у реализацији су пружили Министарство културе и информисања, Аустријски форум, Музеј савремене уметности и Алма кватро, у сарадњи са Математичким институтом САНУ, Факултетом за медије и комуникације и Француским институтом. Наредно издање манифестације је планирано за септембар и октобар 2021.

Више информација о пројекту и учешћу Центра можете видети на:

 

Остале активности