О вештачкој интелигенцији у КСТ-у

О вештачкој интелигенцији у КСТ-у

У уторак, 29. октобра, Центар за промоцију науке организовао је још један Научни кафе. Овога пута домаћин нам је био Клуб студената технике у згради техничких факултета, а разговарали смо о вештачкој интелигенцији – једној свеприсутној теми што у медијима, што у свакодневници.

Наратив који се развио око овог питања је у великој мери сензационалистички, без дубљег разумевања тематике. Кроз разговор желели смо да направимо пре свега чињеницама поткрепљен општи преглед и да се позабавимо основама ове врло широке теме.

Дакле, о чему говоримо када говоримо о вештачкој интелигенцији? Гости кафеа били су др Милош Јовановић, доцент, са ФОН, др Борис Делибашић, редовни проф, са ФОН-а, др Дражен Драшковић са ЕТФ-а, и Бојана Вишекруна са Филозофског факултета и кабинета Председнице владе Републике Србије. Трибину је модерирао Петар Лаушевић, саветник у Сектору за међународну сарадњу Центра за промоцију науке. Учесници су се потрудили да дају поглед на вештачку интелигенцију из више аспеката, од техничких до етичких.

Активна публика , која је напунила КСТ, постављала је врло конкретна питања везана за не само домет вештачке интелигенције и временске оквире у којима учесници очекују кључна достигнућа, већ и о образовном систему који треба да прати технолошки развој. Говорници су дали конкретне примере из њиховог рада у области пре свега машинског учења и обраде података, које су две највеће теме за читаву област вештачке интелигенције. Један од закључака, такође, био је да је страх од губитака радних места услед напретка вештачке интелигенције неоправдан и да истраживања показују да је тренд заправо супротан, те да у областима вештачке интелигенције број радних места расте.

Остале активности