О в.д. директору

ДАНИЈЕЛА ВУЧИЋЕВИЋ
Одлуком Управног одбора Центра за промоцију науке, на седници одржаној 29. марта 2024. године, уз претходну сагласност надлежне министарке, за вршитељку дужности директора Центра за промоцију науке постављена је Данијела Вучићевић.

Данијела Вучићевић је рођена 1990. године у Пожеги. Дипломирала је 2014, на Биолошком факултету Универзитета у Београду, на смеру Молекуларна биологија и физиологија, док је мастер студије из области генетичког инжењеринга и биотехнологије, на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, завршила 2016. године. Теза Данијелиног мастер рада гласила је „Анализа кодирајућег региона гена VKORC1 код пацијената на терапији аценокумаролом“. Тренутно похађа мултидисциплинарне докторске студије на смеру Биомедицинско инжењерство и технологије.

У периоду од 2015. до 2018. била је на месту волонтера истраживача на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, где је стекла искуство у раду на пројектима у области персонализоване медицине.

Своје прве кораке ка научној комуникацији Данијела је направила управо у Центру, те је у периоду између 2011. и 2015, још током студија, била ангажована као научна комуникаторка на међународним пројектима и националним манифестацијама.

У ЦПН-у је 2017. године постала саветница за програмске активности, a 2022. године виша саветница за програм. У марту 2023. године Данијела долази на чело Сектора за програм и продукцију. Током свог ангажмана у Центру, у протеклих 12 година, осим у области научне комуникације, стекла је и богато искуство на пољу пројектног менаџмента.

Њен радни портфолио обухвата бројне пројекте, као што су национална манифестација Мај месец математике и Фестивал науке, а неки од међународних пројеката којима је руководила или била члан тима (а који долазе из различитих оквира финансирања Horizon 2020, Erasmus+, Creative Europe) су: Ноћ истраживача, Science Meets Parliaments, SySTEM, School as Living Labs, аrt&сcience, Scientix, Levers и др. Учествовала је на девет међународних конференција, покривајући теме из научне комуникације у области климатских промена, СТЕМ-а и вештачке интелигенције (у Хелсинкију, Мадриду, Линцу, Ријеци, Казерти и др.).

Тренутно руководи радним пакетом у оквиру Erasmus+ пројекта Carbon Act, чија је тема интеграција климатских промена у школске програме у контексту достизања Циљева одрживог развоја Уједињених нација. 

Поред свега наведеног, Данијела је ауторка монографије „Мај месец математике“, која је проистекла из истоимене манифестације, чија је и дугогодишња програмска директорка. Године 2019. прошла је и обуку из области ПР менаџмента и односа са јавношћу.

Данијела је прошла цео пут, од волонтерке до руководитељке сектора. Своју нову позицију, вршитељке дужности директора Центра за промоцију науке сматра великим изазовом на који ће моћи да одговори, јер где постоје добре идеје и пројекти, постоји и жеља да се допринесе свету у коме живимо кроз образовање и науку. 

Директори Центра за промоцију науке

др Миомир Кораћ, привремени директор (од 23. новембра 2010. до 3. марта 2011. године)

мр Александра Дрецун, директорка (од 3. марта 2011. до 3. марта 2015. године)

др Зорана Курбалија Новичић, вршитељка дужности директора (од 9. марта 2015. до 10. јула 2015. године)

Немања Ђорђевић, директор (од 10. јула 2015. до 1. јуна 2017. године)

др Јован Трифуновић, вршилац дужности директора (од 1. јуна 2017. до 1. јуна 2018. године)

др Марко Крстић, вршилац дужности директора (од 1. јуна 2018. до 1. марта 2023. године) 

др Марјана Бркић, вршитељка дужности директора (од 1. марта 2023. године до 1. априла 2024. године)