Шта родитељи и деца треба да знају о ДНК?

Драга децо и драги родитељи,
Размишљате да ли да се упустите у једну ДНК авантуру?Овде можете пронаћи одговоре на сва питања која би вас могла занимати у вези са нашим кампом!

Шта су теме ДНК?
Научне области које деца изучавају у школи су полазна основа сваког кампа, али се трудимо да продубимо школска знања и охрабримо повезивање науке, технологије и уметности. У зависности од тога да ли организујемо зимски или летњи ДНК, као и да ли је у отвореном или затвореном простору, теме сваког кампа се мењају. Ипак, окосница свих кампова је развој научне писмености кроз истраживачки рад.

Који је метод рада на ДНК?
Заједничко истраживања са децом, пројектно учење и грађанска наука представљају окосницу ДНК. Током кампа деца су позвана да се укључе у сарадњу са одраслима, али и вршњацима, да искуствено и активно уче, вежбају вештине критичког мишљења, успешне комуникације, као и да уче кроз деловање и прављење.

Ко све може да се пријави на ДНК?

ДНК је углавном намењен деци од првог до шестог разреда основне школе. Како бисмо обезбедили висок квалитет рада, поциклусу примамо максимално25

Како изгледа процес пријаве на ДНК?

Пријаве за ДНК се врше искључиво онлајн, преко формулара за пријаву на ЦПН сајту. Пријаве телефоном и e-мејлом нису могуће. Формулар се састоји од информација о детету и контакт информација родитеља, као и података о томе да ли је дете већ учествовало на ДНК. Број пријава увек превазилази број   слободних места, па предност имају деца која нису учествовала на неком од претходних кампова.

Од родитеља се при пријави тражи да одштампају и потпишу две сагласности – једну о учествовању детета на кампу, и другу о фотографисању детета. Родитељ потписане сагласности доноси на први дан кампа.

Након попуњавања онлајн формулара, родитељ ће на е-мејл добити потврду о томе да је пријава у обради. Уколико не добије ову потврду, потребно је да пријаву понови, јер из техничких разлога није била успешна.

За родитеље који пријављују више деце потребно је да за свакодете одвојено попуне формулар и сагласности.
Обавештење о томе да ли је дете примљено или не сви родитељи ће добити на е-мејл по затварању пријава, у року назначеном у најави кампа.

Да ли се ДНК плаћа?
Програм ДНК је у потпуности бесплатан за све учеснике.

Ко брине о деци током ДНК ?
Тим ЦПН-а који организује и води ДНК има вишегодишње искуство у раду са децом, као и у организацији научних кампова. Овај тим укључује запослене у ЦПН-у као и научне демонстраторе и волонтере са различитих високошколских установа.

Како изгледа један дан на ДНК?
Дан на нашем кампу се може разликовати у односу на то да ли је у питању летњи или зимски камп, и која је основна тема кампа.
Ипак, неке ствари су заједничке за све наше кампове. Након окупљања деце почињемо са активностима. На почетку се упознајемо и загревамо, градимо тимове и међусобно поверење.

Затим у заједничким вежбама прелазимо на тему коју обрађујемо, а потом и на тимски научноистраживачки рад. Свакога дана имамо
организован предах и ужину, као и низ рекреативних активности. Изузетак најчешће представља последњи дан кампа, када нам се
придружују породица и пријатељи учесника на прослави и презентацији рада. То је прилика да деца покажу породицама на
чему су радила током кампа.

Да ли родитељи могу да присуствују заједно са децом?

На кампу није дозвољено присуство родитеља, сем приликом довођења и преузимања деце, и последњег дана кампа, када су пријатељи и породица учесника позвани да се придруже презентацији резултата рада.

Шта деца треба да понесу на ДНК?
Учесницима је обезбеђен сав материјал који је потребан за програмски део кампа, тако да није потребно да дете носи свеске и оловке. Такође, не препоручујемо да дете са собом носи скупу технику, као што су таблет или лаптоп уређаји, као и било које друге предмете од вредности.
Све детаље о томе шта дете треба да има уз себе родитељи примљене деце ће добити у информатору са детаљним информацијама о кампу.

Да ли деца треба да имају нека предзнања?
Што се тиче програмског дела кампа, није потребно да дете има предзнање из научних области које су заступљене на кампу. Рад је прилагођен индивидуалном нивоу знања и интересовању сваког детета.
Са друге стране, потребно је да дете уме да се брине о себи, као и да функционише у групи, да прати упутства и поштује општа правила кампа.

Коме да се обратим ако имам још питања?
Уколико имате још неких питања, слободно се обратите  Борису Клобучару на bklobucar@cpn.rs