ЦЕРН у Србиjи 2014

ЦЕРН у Србиjи 2014

ЦПН и Комисија за сарадњу са ЦЕРН-ом отворили су интерактивну изложбу „ЦЕРН у Србији 2014“

3-3

У уторак, 9. септембра, у 18 часова, ЦПН и Комисија за сарадњу са ЦЕРН-ом отворили су интерактивну изложбу „ЦЕРН у Србији 2014“. Изложба ће трајати од 9. до 19. септембра, у просторијама Научног клуба у Кнез Михаиловој 5, на другом спрату.

Церемонија отварања почела је предавањем др Емануелa Цесмелиса у 17 часова. Након једночасовног излагања на тему „Церн – пут ка науци и технологији“, наступило је свечано отварање манифестације.

Бројне госте, окупљене у просторијама Научног клуба, поздравила је Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, а затим је реч добио министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

Речи поздрава изговорили су и др Александар Белић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и др Петар Аџић, председник Комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом Републике Србије.

6

4-2

Специјални гост изложбе, др Серђо Бертолучи, директор Одељења за истраживање и рачунарство у ЦЕРН-у, свечано је отворио изложбу и позвао све да се упознају са физиком и ЦЕРН-ом кроз Научни клуб Центра за промоцију науке.

Манифестација ће трајати до 19. септембра, а врата ЦПН Научног клуба, на адреси Кнез Михаилова 5, други спрат, биће отворена за посетиоце од 10 до 21 час, сваког дана у недељи, осим викенда. Улаз је бесплатан.

Интерактивни програм је замишљен као низ радионица, демонстрација и експеримената из области физике. У периоду од 10 до 14 часова, посетиоци ће моћи да учествују у овом сегменту манифестације.

7-1

5-1

Током изложбе биће одржана и научнопопуларна предавања на следеће теме и у следећим терминима:

  • Среда, 10. септембар, 18:00: „Стандардни модел у речи и слици“, др Игор Салом
  • Петак, 12. септембар, 18:00: „ЦЕРН – историја и достигнућа“, др Петар Аџић
  • Понедељак, 15. септембар, 18:00: „Мистерије неутрина“, др Иван Аничин
  • Уторак, 16. септембар, 18:00: Омнибус „Мој ЦЕРН“, лична искуства студената у ЦЕРН-у:
    Владимир Вељић, Милена Бајић, Стефан Анђелковић, Ана Тришовић
  • Петак, 19. септембар, 18:00: Мини трибина „Како ЦЕРН може да покрене привреду Србије“, Александар Богојевић

Eвропска организација за нуклеарна истраживања, препознатљива по акрониму ЦЕРН (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) представља симбол савремене физике, али и науке уопште.

Иза ЦЕРН-а је шест деценија открића. Ова европска организација, чије је седиште смештено уз границу Швајцарске и Француске, недалеко од Женеве, основана је 1954. године.

Једна од земаља оснивача била је и тадашња СФРЈ. Након неколико деценија одсуства, пре три године, Србија се као наследница вратила у ЦЕРН-ову породицу.

Истражите више о изложби „ЦЕРН у Србији 2014“.

1-3

2-2

Остале активности