ЦПН и Република Српска

ЦПН и Република Српска

Министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић и директорка Центра за промоцију науке, Александра Дрецун, отворили ново поглавље сарадње[:]

Истовремено са стотинама градова широм Европе, „Ноћ истраживача“ је 28. септембра 2012. организована и у Требињу, у Републици Српској,у Босни и Херцеговини.

На манифестацији коју је организивало Министарство науке и технологије Републике Српске као предавач је гостовао астроном Иван Милић из Астрономске опсерваторије у Београду. Пред бројном публиком из Требиња, Милић је одржао предавање о Великом праску и изазовима савремене космологије.

Посетиоци овог фестивала су имали прилику и да погледају видео запис са манифестације „Дани будућности“ у коме је приказан наступ АСИМО робота у Београду. Мада је то био само део програма требињске „Ноћи истраживача“, он представља први резултат новоуспостављене сарадње Центра за промоцију науке и Министарства науке и технологије Републике Српске.

Наиме, три дана пре тога,  25. септембра, министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић се током посете Београду састао са директорком Центра за промоцију науке Александром Дрецун, чиме је отворено ново поглавље сарадње овог босанског ентитета са ЦПН у домену промоције науке.

У срдачном разговору Комића и Дрецунке учињен је први корак ка интензивнијој сарадњи на размени идеја, капацитета и програма како би се заједничким снагама што више учинило на ширењу научне писмености како у Србији, тако и у Српској.

Након договора је отворена медијска сарадња између ЦПН и Министарства науке и технологије РС,  пре свега у погледу размене информација, научнопопуларних садржаја и научних вести.

Уз планирана гостовања предавача и промотера науке у Бања Луци, најављено је и да ће у новембру 2012. на Фестивалу науке у Републици Српској гостовати путујућа изложба ЦПН.

Министар Комић је у Београду био гост „Дана будућности: Роботика„, а поред тога се састао и са министром просвете, науке и технолошког развоја др Жарком Обрадовићем.

Остале активности