ЦПН на 60. Сајму књига

ЦПН на 60. Сајму књига

Још један успешан наступ на Сајму књига за Центар за промоцију науке [:]

CPN na Sajmu

Центар за промоцију науке може да се похвали још једним изузетно успешним учешћем на Сајму књига. У недељу, 1. новембра, заједно са осталим излагачима, и ЦПН је затворио свој штанд за 2015.  годину.

На њему су посетиоци Сајма имали прилику да се упознају са оригиналним ЦПН издањима, као и са преко 800 публикација научне заједнице у Србији.

Izdanja

Prostor

На ЦПН штанду, који се на 200 квадратних метара простирао у Хали 2 Београдског сајма, осим самих изложених издања био је заступљен и богат програм. Током осам сајамских дана, одржан је велики број презентација, радионица, трибина и гостовања, на којима је представљен рад 114 научноистраживачких организација наше земље, али и пројеката на којима ради и на које је посебно поносан Центар за промоцију науке.

Један од таквих пројеката су Елементи, први илустровани часопис о промоцији науке са ових простора, чији је други број изашао у октобру. Презентација Елемената одржана је у среду, 28. октобра, на ЦПН штанду. Посетиоцима су Елементе представили Немања Ђорђевић, директор ЦПН-а, Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник, Ивана Хорват, уредница и ауторка, и Иван Умељић, аутор.

Sreća

Naučna komunikacija

Осим Елемената, Центар за промоцију науке је током 60. међународног сајма књига у Београду представио чак четири нова издања. Једно од њих је и Научна комуникација Пјера Ласла, о којој се разговарало на презентацији одржаној у суботу, 31. октобра. Књига Научна комуникација: практични водич је прво издање ове врсте на српском језику, а намењена је научницима, инжењерима, наставном кадру, новинарима, лекарима, уредницима и издавачима – укратко, свакоме ко жели да тешко разумљиве податке „дешифрује“ у разумљив и интересантан језик.

Још једна занимљива научнопопуларна књига која се могла наћи на штанду Центра за промоцију науке је Срећа аутора Данијела Нетла, угледног бихевиоралног биолога, психолога и антрополога. Он у својој књизи истражује због чега тежимо да будемо срећни, како достижемо виши ниво среће, као и различите начине на које се срећа интерпретира у разним културама, откривајући и како су се дефиниције и извори среће мењали кроз време.

Radionica

Školski dan

У уторак, 27. октобра, апсолвенти Филолошког факултета Универзитета у Београду, под менторством проф. др Душице Тодоровић и проф. др Зоне Мркаљ, одржали су једну из низа едукативних радионица креативног писања, осмишљених за ученике основних и средњих школа, на којој је 15 ученика 8. разреда ОШ „Змај Јова Јовановић“ научило како се пишу бајке и басне.

Два дана касније, истраживачи са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, ученицима 3. разреда исте школе одржали су занимљиву радионицу под називом „Како биљке расту?“, која је уједно била и промоција едукативне истоимене сликовнице за ниже основце.

Prezentacija

Hipatija

Петак, 30. октобар, био је посвећен представљању међународних пројеката ЦПН-а на Сајму књига. Представљени су пројекти CREAT-IT и CREATIONS, кроз које се наставници природних наука и уметничких предмета могу упознати са савременим технологијама и применом новог педагошког оквира у настави, затим пројекат Quantum Music, који се заснива на принципима квантне физике који се могу применити на музику и тако формирати сасвим нов музички жанр, као и пројекат V-Alert, у оквиру ког су одржана предавања и радионице посвећени теми безбедности деце на интернету.

Посетиоци су имали прилику да погледају пројекције победничких филмова фестивала Арс електроника из Линца, који су послужили и као најава отварања новог позива за уметнике у оквиру пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке Art & Science. Представљен је и ЦПН пројекат SATORI, који се бави етиком у области истраживања и иновација, а има за циљ креирање европског оквира за процену етичког утицаја у истраживању и иновацијама, као и пројекат Hypatia, који се бави положајем жена у науци.

Poseta ministra

Ministarstvo

У четвртак, 29. октобра, током Школског дана Сајма књига, ЦПН штанд је посетио и др Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја. Министар је изразио велико интересовање за публикације научне заједнице објављене током последње две године, а које су се могле видети на штанду Центра за промоцију науке.

štand

CPN

Остале активности