ЦПН на 68. међународном сајму књига

ЦПН на 68. међународном сајму књига

Центар за промоцију науке представио је на свом штанду нова издања научне заједнице у Србији, као и своја нова издања, угостио 19 промоција и организовао две радионице. Тема овогодишњег наступа ЦПН-а на Сајму књига била је Ефективна научна комуникација.

Међународни сајам књига у Београду одржао се од 25. октобра до 2. новембра, под слоганом „Твоја нова прича“, а Центар за промоцију науке представио је издања научноистраживачких организација из Србије, као и своја нова издања, уз разноврстан програм на штанду површине 196 квадратних метара, који је за ову прилику дизајнирао Никола Кораћ.

Фото: Марко Рисовић

ЦПН је и на овогодишњем сајму књига, на свом штанду у Хали 2а, презентовао издавачку делатност чак 112 учесника, међу којима су научни институти, универзитети, факултети, универзитетске библиотеке, САНУ, приватни универзитети и факултети, стручна друштва и заводи. Центар је за ову прилику припремио детаљан каталог, који садржи око 1000 публикација објављених у протеклих годину дана.

Фото: Марко Рисовић

Током девет дана трајања Сајма, ЦПН је на свом штанду угостио читав низ научних институција које су организовале 19 промоција монографија, зборника и других издања из различитих научних области и дисциплина: од астрономије, физике, молекуларне биологије, права, па све до историје, политикологије и музичке уметности.

Фото: Марко Рисовић

Центар је, у четвртак, 30. октобра, на свом штанду организовао и две радионице намењене ученицима основних и средњих школа. Научни шоу намењен основцима окупио је више од 40 малишана којима је научни демонстратор из ЦПН-а, кроз низ интерактивних и забавних експеримената, показао како функционишу научни принципи. Они су имали прилику да виде како се течним азотом тренутно замрзавају течност, балон или комад воћа, како настаје ледени вулкан, као и како изгледају праве „научне експлозије” које производе прасак, светлост и талас енергије.

Фото: Немања Јовановић

У другој радионици, под називом Може ли се сачувати културно наслеђе ћаскањем са чет-ботовима?, двоје истраживача Института за филозофију Филозофског факултета у Београду упознали су београдске средњошколце са начином функционисања и ограничењима технологије обраде природног језика, која се налази у основи данашњих модела вештачке интелигенције. Ученици су испитивали границе између оригиналног и фалсификованог, аутентичног и генерисаног уметничког дела из домаћег културног наслеђа, и промишљали су шта заправо значи бити стваралац у дигиталном добу.

Фото: Немања Јовановић

Истог дана одржана је и промоција нових издања Центра за промоцију науке, књиге Ефективна научна комуникација: како да преживите као научник и 42. броја часописа Елементи. Ефективна научна комуникација, аутора Сема Илингворта и Гранта Алена, практични је приручник намењен научницима у било којој фази каријере, чији је основни задатак да побољша њихове вештине комуникације како према научној заједници тако и према широј јавности. Темат Елемената 42 бави се симбиозама, као и другим темама попут суплемената исхрани, вештачким агенсима, историјом теорије „округе Земље“ и прокрастинацијом.

Фото: Немања Јовановић

На промоцији оба издања говорили су дугогодишњи сарадници Елемената и научни комуникатори: Павле Зелић, фармацеут и писац, др Срђа Јанковић, имунолог из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и уредник научнопопуларне радијске емисије „Соларис“ и троје истраживача са Института за филозофију Филозофског факултета у Београду, др Миљан Васић, др Вања Суботић и др Игор Живановић.

Фото: Немања Јовановић

Као и до сада, на штанду ЦПН-а КоБСОН је окупио библиотекаре из бројних научних институција и, посебно за ову прилику, омогућио посетиоцима штанда да претражују радове најзначајнијих светских база научних публикација.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности

Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.