ЦПН на београдском Фестивалу науке

ЦПН на београдском Фестивалу науке

На штанду Центра за промоцију науке смо током Фестивала науке кроз друштвене игре и трикове разбијали научне митове и борили се против псеудонауке

Центар за промоцију науке и ове године био је део Фестивала науке у Београду – како организатори кажу, највећег фестивала науке у Југоисточној Европи. Фестивал је трајао од 5. до 8. децембра, у халама 3, 3A и хали 5 Београдског сајма. Тема овогодишњег програма било је разоткривање, па је читав фестивал био уроњен у научне митове и мозгалице.

За ову прилику, Центар за промоцију науке развио је сет од 13 интерактивних и друштвених игара, као и забавних научних трикова, са циљем да разбије научне митове који, нажалост, постају све популарнији и присутнији у модерном добу. Учење засновано на играма омогућава деци и одраслима да препознају проблем научних митова и псеудонауке у стварном животу, али и уживају и разумеју забавне популарне игре. Неке се игре заснивају на већ познатим основама и моделима као што су меморијске игре, слагалице, пецање са картама итд., док су друге јединствене, попут такмичења „против“ физике, декодирању древних записа или комбинаторици крвних група. Посетиоци изложбе бирали су игре окретањем точка среће, на ком су биле обележене одабране области.

Tоком четири дана фестивала, програм је посетило више од 30.000 посетилаца, објавили су организатори фестивала. Фестивал је окупио и преко 600 научника и научних демонстратора из читаве Србије, али и иностранства. Сви заједно, експериментисали смо, учили, откривали и, надамо се, макар делом, победили научне заблуде.

 

Остале активности