ЦПН на састанку Програмског одбора ECSITE-а

ЦПН на састанку Програмског одбора ECSITE-а

Представник Центра за промоцију науке је учествовао у раду програмског одбора ECSITE-а, највеће европске асоцијације научних центара и музеја

У Бриселу је, од 6. до 8. децембра, одржан састанак Програмског одбора ECSITE-a, посвећен разматрању предлога и одабиру сесија за предстојећу годишњу конференцију која ће се, почетком јуна 2022. године, одржати у Хајлброну, у Немачкој. Програмски одбор чине представници петнаест организација – чланица асоцијације, укључујући и Добривоја Лалета Ерића, руководиоца Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а.

Годишње конференције асоцијације посвећене су разноврсним научним областима и садржајима којима се научни центри баве данас, од научне комуникације и СТЕМ образовања као оквирних, до специфичних и сложених тема попут климатских промена, вештачке интелигенције, лажних вести и псеудонауке, и многих других. Програм конференције је подељен на око 100 сесија, радионица и говора, који се паралелно дешавају. Претходна два издања конференције су, услед пандемије вируса короне, одржана у искључивом виртуелном формату.

ECSITE асоцијација настала је 1989. године и тренутно окупља 315 институција и мањих организација из око 50 земаља света. Највећи број њих чине научни центри и музеји савременог и интерактивног типа. Центар је активни члан ECSITE-а од свог оснивања 2010, и учествује у већем броју европских пројеката којима асоцијација руководи или у које укључује своје чланове. Тренутно су актуелна четири пројекта финансирана кроз програм Хоризонт 2020: ReTHINK, SocKETs, SALL и TechEthos. Поред Центра, једини члан асоцијације из Србије тренутно је Истраживачка станица Петница.

Остале активности