ЦПН НА SMART CITIES РАЗГОВОРИМА НА КОЛАРЦУ

ЦПН НА SMART CITIES РАЗГОВОРИМА НА КОЛАРЦУ

ЦПН је у Коларчевој задужбини 19. новембра 2019. учествовао на трибини о примени напредних технологија и иновативних решења, културној политици и ширењу научних знања.

У оквиру циклуса трибина Паметни Креативни Узбудљиви градови, коју Коларчева задужбина реализује у сарадњи са УНЕСКО катедром на Универзитету уметности у Београду и уз подршку ОЕБС-а, разговарало се о примени напредних технологија и иновативних решења, културној политици и развоју, и примени и ширењу научних знања кроз ангажман локалних експерата и повезивање разноврсних актера. Испред ЦПН-а, на конференцији је учествовао Добривоје Лале Ерић који је представио активности унутар пројеката TeRRIFICA и Европска лабораторија вештачке интелигенције, уз посебан нагласак на досадашњим art+science програмима, развијању и подршци различитим климатским акцијама, и суштинском интегрисању науке и научних знања у локалну заједницу.

На скупу је учествовао и Доминик Вајс, директор организације Smart City Vienna, који је представио бечка искуства. Посебно је елаборирана одлука градске управе да свој даљи развој усмери у правцу концепта паметних градова, фокусирајући се на теме и моделе који су, у културном и иновативном смислу, блиски духу града Беча и могућностима које постоје у локалној заједници. Биљана Мицков из Центра за културу Војводине представила је примере локалних културних пракси, упоређујући их и са европским, па и светским искуствима, уз најаву потенцијалних будућих смерница. Скупом је модерирала др Љиљана Рогач Мијатовић, научна сарадница и предавач на УНЕСКО-вој катедри за културну политику и менаџмент на Универзитету уметности у Београду. Догађај у Коларчевој задужбини први је у низу разговара који ће се у оквиру платформе Smart Cities организовати у наредном периоду.

Остале активности