ЦПН трибина о планетама

ЦПН трибина о планетама

У препуној Великој сали СКЦ-а 7. марта одржана је ЦПН трибина „Седам земљоликих планета: Открића и последице“[:]

_MMM9635a

Уз незапамћено интересовање публике, у уторак 7. марта у Великој сали Студентског културног центра одржана је ЦПН трибина „Седам земљоликих планета: Открића и последице“. Тема трибине је посвећена систему TRAPPIST-1, којег чини једна хладна патуљаста звезда и седам земљоликих планета, са чак три у тзв. појасу златокосе.

Заинтересовани гости су заузели свa седишта знатно пре почетка трибине у 19 часова, а још толико публике је испунило пролазе Велике сале, као и партер испред бине. Процењује се да је око 450 људи слушало трибину на којој се разговарало о великом открићу које су НАСА и часопис Nature објавили 22. фебруара.

На трибини су говорили др Саша Марковић, научни новинар специјализован за област астрономије, др Драгана Илић, астрофизичарка са Математичког факултета у Београду, др Момир Степановић, астрофизичар и др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду. Разговор је водио Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи.

ФОТО: Милован Миленковић

ФОТО: Милован Миленковић

Уз дискусију о самом открићу, разговорало се и о темама које су кључне за разумевање потраге за ванземаљским животом. Др Саша Марковић је говорио о непојмљивим временским и просторним скалама универзума које спречавају откривање ванземаљског живота, а др Илић је публици објаснила потешкоће које настају приликом откривања и испитивања чак и нама најближих тзв. егзопланета, као што су оне које окружују звезду TRAPPIST-1.

_MMM9694

_MMM9612

О другој, експерименталној страни потраге говорили су др Степановић и др Богојевић. Између осталог, објаснили су како се хемијски и атмосферски услови који владају на другим планетама, када су познати, могу рекреирати у лабораторији, и о својим искуствима у таквим експериментима – др Степановић о стварању комплексних молекула уз помоћ елемената који нису угљеник, а др Богојевић о адаптирању земљаских организама на услове који владају на Венери.

У сали је владао одмерени оптимизам према могућностима које пружа TRAPPIST-1, трибину је преко лајвстрима пратила публика у четири Научна клуба у Србији (Чачак, Ниш, Лесковац и Смедерево), а на питање ко би се од присутних одмах након трибине, када би то било могуће, упутио ка новооткривеним земљоликим планетама, половина публике је подигло руке.

_MMM9708

ФОТО: Милован Миленковић

Остале активности