ЦПН у Будимпешти

ЦПН у Будимпешти

Представници ЦПН-а присуствовали Европској конференцији научних новинара и Светском научном форуму у Будимпешти[:]Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

У Мађарској академији наука, у Будимпешти је од 4. до 7. новембра одржан седми по реду Светски научни форум. Ове године је непосредно пре Форума на истом месту одржана и Европска конференција научних новинара, а овим догађајима присуствовали су представници Центра за промоцију науке.

Друга Европска конференција научних новинара одржана је 3. новембра а на њој је дискутовано о положају новинара између научне заједнице и јавности, као и о актуелним изазовима са којима се научни новинари сусрећу.

На Светском научном форуму се окупило преко 900 учесника из око 100 држава  у Мађарској академији наука где су имали прилику да прате шест главних панела, девет тематских сесија и пратеће догађаје. Форум се одржава сваке друге године, а тема овогодишњег, седмог по реду била је ”Омогућавање моћи науке.” Основни циљ овогодишњег Светског научног форума је позивање на одговорну и етички оправдану употребу научних знања са посебним нагласком на животну средину и здравље.

Основна тема панела била је одрживост и проблеми са којима се становништво широм света суочава услед климатских промена, недостатка воде и превелике искоришћености природних ресурса. На овим сесијама је дискутовано и о комунукацији научника са широм публиком и доносиоцима одлука као и о увођењу деце и младих у свет науке и научног начина размишљања. Учесници су разговарали и о поверењу у науку и етичким изазовима са којима се сусрећу нове технологије.

Тематске сесије овогодишњег Светског научног форума биле су посвећене глобалним здравственим политикама, најновијим достигнућима у истраживању људског мозга, смањењу ризика од катастрофа, Међународној години светлости и начинима на које наука може да утиче на политику и постизање мира.

У Будимпешти је најављен и наредни Светски научни форум који ће се одржати 2017. године у Јордану са темом “Наука за мир”.

Остале активности