ЦПН у Манчестеру

ЦПН у Манчестеру

У периоду од 23. до 27. јула Манчестер је био центар европске али и светске науке

[:]

IMG_ESOF2016Највећа паневропска конференција посвећена научном и технолошком развоју EuroScience Open Forum, ESOF 2016, одржана је ове године у Манчестеру у периоду од 24. до 27. јула.

ESOF  је највеће паневропско биенале које окупља не само научну заједницу, већ и представнике индустрије, доносиоце одлука, невладин сектор, промотере науке и научне новинаре.

Као пратећи догађај ESOF -а, 23. јула одржана је трећа по реду Европска конференција научних новинара, на којој је ЦПН узео учешће.

Током ESOF-а, посетиоци су имали прилику да виде веома богат предавачко-трибински програм, посвећен неким од горућих и најактуелнијих питања науке: од револуционарне али ипак контроверзне технике за манипулацију генима CRISPR, концепта одговорне науке и технологије, вакцинације, рецензирања научних радова, проблема реплицирања научних резултата, графена, све интензивнијег истраживања микроба и њиховог утицаја на људско здравље, и сл.

IMG_2112

На ESOF-у су говорила нека од најзначајнијих имена светске науке, попут популарног физичара Брајана Кокса, Нобеловца и председника британског Краљсвског друштва Сера Венки Рамакришнана, Нобеловца Брајана Шмита, Сера Мартина Риса, Емануел Шарпентје, Дама Ненси Ротвел и многи други.

Током отварања ESOF-а, присутним посетиоцима се поред Брајана Кокса обратила и још једна звезда популарне науке Сер Дејвид Атенборо, аутор и водитељ научних телевизијских програма. Сер Атенборо учесницима ESOF-a обратио се путем видео клипа, будући да је ове године ушао у десету деценију живота.

Осим основног програма, учесници су били у прилици да посете и фестивал науке који се одржавао на неколико локација у граду, као и независни догађај BlueDot, научно-музички фестивал који се одржавао на територији Џордел опсерваторијe недалеко од Манчестера, под 65-метарском антеном радио-телескопа.

blue_dot

Остале активности