ЦПН у Руском Крстуру

ЦПН у Руском Крстуру

У среду, 28. марта у школи ”Петро Кузмјак” у Руском Крстуру представљени су европски пројекти који промовишу нове концепте у СТЕМ образовању[:]DSC_0145

У оквиру програма Научно образовање за одговорно друштво, Центар за промоцију науке је у понедељак, 28. марта 2018, одржао радионицу у основној и средњој школи ”Петро Кузмјак” у Руском Крстуру. У првом делу програма представљена су три европска пројекта из СТЕМ дисциплина (енгл: Science, Technology, Engineering, Math – наука, технологија, инжењерство и математика) у којима је Центар партнер.

Наталија Будински, амбасадорка Scientix-а и представници ЦПН-а су првенствено причали о пројекту Scientix који представља највећу мрежа наставника природних наука из читаве Европе. У оквиру Scientix-а постоји онлајн платформа која нуди заинтересованим појединцима велики број бесплатних наставних ресурса на различите теме из СТЕМ области, који су доступни и на српском језику. Додатно, ова мрежа нуди могућност за континуирано усавршавање наставника кроз организовање разноврсних конференција, курсева и вебинара. ЦПН је национална контакт институција Scientix-а за период 2017–2019.

DSC_0186

Присутним наставницима је затим представљен и пројекат STEM School Label који има за циљ успостављање општих критеријума за дефинисање и обележавање школа које на европском нивоу приступају настави СТЕМ предмета на иновативан начин. Прва велика активност у оквиру националне имплементације пројекта биће национална радионица у Научном клубу Центра, заказана за 26. април.

Последњи, јединствени део програма представљао је наступ ученика школе ”Петро Кузмјак” који су, заједно са наставницом Наталијом Будински, приказали свој пројекат Плес кодова, развијен унутар националне имплементације пројекта CREATIONS. CREATIONS оквир развија иновативне моделе наставе природних наука уз коришћење креативних и интерактивних елемената из уметничких дисциплина и поступака. У случају Плеса кодова, у питању је спој програмирања и кодирања са плесним, кореографским наступом. Наставница Будински и њени ђаци ће бити гости ЦПН Научног клуба 21. маја, када ће, у оквиру манифестације Мај месец математике – М3, први пут приказати пројекат Плес кодова изван своје школе.

Остале активности