ЦПН започео сарадњу са Асоцијацијом индустрије видео-игара Србије (SGA)

ЦПН започео сарадњу са Асоцијацијом индустрије видео-игара Србије (SGA)

Центар за промоцију науке отпочео је сарадњу са SGA кроз осмомесечни програм Playing narratives, који пружа могућност учесницима да створе свој први концепт за видео-игру чија су тема климатски изазови.

У ЕУ инфо кутку, 11. априла, одржао се иницијални догађај којим је отпочела сарадња Центра за промоцију науке и Асоцијације индустрије видео-игара Србије (SGA) кроз програм Playing narratives. Овај програм пружа јединствену прилику ентузијастичним појединцима да истраже свет дизајна звука, анимације, илустрације, моделовања и креативног писања како би створили свој први концепт за видео-игру на тему климатских изазова. Циљ овог програма је да учесници видео-играма скрену пажњу на важност и хитност климатске акције. Овом приликом, Центар је представио и „Климатску капсулу“, иновативни приступ приказивању климатских промена, који гледаоце води у 2057. годину, где наша планета изгледа потпуно другачије, а ми нисмо успели да се изборимо са климатским изазовима.

Кроз подршку европских и домаћих стручњака, међу којима се налази и Центар за промоцију науке, учесници програма ће у осам месеци овладати вештинама потребним за креирање видео-игара и добити прилику за запошљавање у гејминг индустрији. Учесници су одабрани на основу својих вештина у областима као што су креативно писање, илустрација, 2Д и 3Д дизајн, моделовање, анимација, дизајн звука и композиција, имају између 19 и 30 година, а ове године могу да буду део тимског дружења, радионица, као и креативних изазова.

Асоцијацијa индустрије видео-игара Србије са Центром за промоцију науке и међународним пројектом Climateurope2, који координира Barcelona Supercomputing Center, повезује уметност и науку. Центар за промоцију науке организује јавне програме посвећене истраживању климе у десет земаља Југоисточне Европе, укључујући пет догађаја у сарадњи са SGA и Playing narratives: у Сарајеву (мај), Тирани (јун), Котору (август), Скопљу (октобар), као и традиционално Велико финале Playing narratives у Београду, у новембру.

Асоцијација индустрије видео-игара Србије (SGA) је невладина, непрофтина организација посвећена развоју домаће гејминг индустрије. SGA чланови су тимови, компаније и појединци који се баве производњом видео-игара у Србији, као и других услуга и сервиса у вези са овом, тренутно најразвијенијом индустријом забаве у свету. SGA је посвећен како компанијама чланицама тако и гејминг заједници и екосистему у целини. Циљ SGA представља повећање конкурентност чланова на глобалном тржишту, прављење услова за креирање видео-игара у Србији, као и унапређење талента и креативности људи из овог сектора.

Извор фотографија: SGA

Остале активности