Дан науке у Србији

Дан науке у Србији

Разноврсним програмом са младима ЦПН обележио 10. јул, Дан науке у Србији

Представљањем достигнућа наших младих научника, обиласком Великог ратног острва са тимовима научника еколога и биолога, интерактивним археолошким радионицама, физичким експериментима, планетаријумским пројекцијама, мултимедијалним изложбама о науци и другим активностима, Центар за промоцију науке обележио је Дан науке у Србији, 10. јул.

Ha Великом ратном острву су, између осталих, одржана предавања о екосистему и заштити птица, а на интерактивној радионици – симулацији археолошког налазишта – најмлађи су ископавали предметe и деловe слагалице са ликом првог римског цара Октавијана Августа. На мултимендијалној изложби “500 година открића, проналазака, идеја“  уз слике великих људи и значајних открића науке од 1543. године па до данас, укрштала су се уметничка дела, политички догађаји, промене људских обичаја, културе и филозофије.

На дан рођења Николе Тесле, млади тимови, добитници престижних међународних награда из различитих научних дисциплина, представили су своје пројекте и разговарали о мотивацији и условима за бављење научним радом.

Међу њима су били чланови тимова као што су Strawberry energy који је добио награду за пројекат “Strawberry дрво” – јавни соларни пуњач, затим ЕTF Robotics – Инжењерски приступ моделирању и управљању човеколиким роботом, Gоdzilion “Таксико” – мобилни такси сервис и други.

Ови млади истраживачи представљају нашу земљу у иностранству и доносе кући награде са међународних такмичења, a својим знањем, ентузијазмом и енергијом дошли cy до нових открића и иновација, и на креативан начин представили себе и Србију у најбољем светлу.

 

 

Остале активности