Дечји научни камп 2017

DNK

По четврти пут од почетка свог рада, ЦПН организује Дечји научни камп (ДНК) намењен ученицима основних школа. Овогодишњи ДНК организован је од 10. до 21. јула, на кошаркашким теренима на Ади Циганлији.

Ове године за полазнике ДНК, Центар за промоцију науке на овој локацији поставља Научни камион, који је са програмом и радом почео током јесени 2015. године.

Места у Дечјем научном клубу су попуњена, и пријаве су затворене за овогодишњу манифестацију.

ШТА ЈЕ ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП?

Дечји научни камп (ДНК) је осмишљен тако  да се деца у друштву вршњака,  окружени природом, на занимљив и интерактиван начин упознају са наукама као што су археологиjа, геологија, информатика, биологиjа, физика, хемија, електротехника, математика и архитектура, као и стручњацима који раде у овим областима..

На Дечјем научном кампу могу учествовати деца старости између 9 и 14 година а програм је организован оо идеје ”Шта ћеш бити кад порастеш?” Сваког дана биће представљена једна од научних професија, а ваше дете можете пријавити и за више дана, зависно од броја слободних места.

Полазници ДНК могу да искусе мноштво забавних садржаја и лично се укључе у активности које воде стручни едукатори. Важан елемент научног кампа је и дружење са вршњацима сличних интересовања.

КАКО ПРИЈАВИТИ ДЕТЕ

Пријаве за ДНК 2017 су сада затворене.

КАКО ИЗГЛЕДА ЈЕДАН ДАН НА ДНК?

Током дневног програма, полазници кампа учествују у научним радионицама из различитих научних области, као и у друштвеним активностима. Радионице воде научни демонстратори стручни за дату област, а за  осмишљљвање друштвене активности је надлежан психолог.

Током дана је предвиђен одмор са паузом за ужину, а по завршетку програма полазницима ће бити додељене дипломе.

Дневни програм клуба:

 • 8.30 – 9.00 – Окупљање полазника
 • 9.00 – 9.30 – Друштвене активности
 • 9.30 – 10:00 – Упознавање и разговор са предавачима
 • 10.00 – 12.00 – Радионице са предавачима са паузама
 • 12.00 – 13.00 – Пауза за ужину, одмор
 • 13.00 – 14.00 – Научне радионице
 • 14.15 – Евалуација, дискусија, додела диплома
 • 14.30 – Крај дневних активности

dnk mapa ada-01 (1)

ОПИСИ РАДИОНИЦА ЗА ДНК

1. Бићу физичар/ка

Физичарка: Катарина Вуковић

Катарина ће вас увести у науку која изучава законе природе. Уз помоћ закона инерције, са Њутновим знањем покрените ауто и учествујте у трци.

Потом уз помоћ знања и идеја треба да спасите ваше јаје од зле гравитације. Познавање закона који владају на Земљи омогућиће вам да направите од најмање могуће количине материјала штит за јаје.

Која је најинтересантнија страна науке? Па експерименти, наравно! Учествујте у малим огледима и откријте како да направите немогућу скулптуру, ватрени усисивач и сличне ствари.

2. Бићу археолог/археолошкиња

Археолошкиња: Тамара Павловић

У кабинету музејског кустоса у пензији пронађени су стари списи са археолошких ископавања на Ади из 1978 године. На избледелим папирима налазили су се подаци о гробу 75, где је писало да се ради о скелету са видљивим траговима убиства. У дну папира стајао је још једино коментар археолога „спремно за анализу“. Нови кустос је пронашао кутију са ознаком бр. 75 и изненадио се када је видео шта се у њој налази.

Радионица има за циљ да представи једно археолошко истраживање учесницима, кроз обраду археолошке документације, пронађених артефаката и анализу биоматеријала (животињских и људских костију). Учесници ће се том приликом упознати са археологијом и са изазовима са којима се археолози сурећу кроз кратко уводно предавање и кроз неколико сегмената радионице. Заједно ћемо анализирати садржај кутије бр. 75 и покушаћемо да одредимо ком периоду припадају артефакти, да проучимо њихову намену, да сазнамо шта нам то говоре људске и животињске кости и на крају да покушамо да реконструишемо један догађај из прошлости.

3. Бићу психолог/психолошкиња

Психолошкиња: Јелена Јоксимовић

У радионици из психологије трагамо за одговорима на питања зашто су стари Грци говорили да је важно упознати себе и ничег превише? Каква је то наука психологија? Како ли је могуће измјерити памет, љутњу, тврдоглавост или учење? Како можемо знати да су та мјерења тачна? Имаћемо истраживачки дан у ком сагледавамо људски ум са свих страна, наопачке и изнутра. Правимо психолошке експерименте и спроводимо истраживања тако да нашем оштром истраживачком оку не промакне ниједна важна мисао током кампа. Посебно ћемо се бавити психологијом образовања, тако да ћемо покушати да разумијемо и истражимо процесе учења на Ади. Јесте ли некада истраживали на Ади?

4. Бићу роботичар/роботичарка

Роботичарка: Валерија Спасојевић

Термин роботике је први увео Исак Асимов 1942. године, данас роботика добија све већу примену у нашим животима, од једноставних робота играчака па све до робота који истражују планете.

Радионица коју је осмислила роботичарка Валерија има за циљ да кроз игру уведе учеснике у свет роботике, обзиром да је чине три сфере учесници ће моћи да науче нешто више о програмирању, електротехници, машинству. Кроз радионице учесници ће моћи да направе свог робота и тиме се упознају са механичким компонентама – сензорима, моторима, али и да помогну окружењу са својим „изумом“, праћењем стања биљке. Имаће и прилику да испоље своју креативност, на тај начин што ће нацртати и испрограмирати робота и оставити свој први траг у свету роботике.

5. Бићу архитекта/архитектица

Архитекте: Мирјана Утвић и Иван Авдић

Како настају градови и ко их гради, зашто су неке куће велике, а друге мале? Ко их осмишљава, а ко у њима живи; ко су архитекте и шта је то архитектура; како се машта претвара у објекте и јавне просторе?

Да бисмо успешно осмислили нечији, па и свој дом морамо упознати оне који у њему живе, њихове потребе, навике и жеље.

На блоку радионица деца ће имати прилику да осмисле, испројектују и направе своју кућу из снова!

Кроз савладавње основних вештина као што су осмишљавање концепта, примена размере, читање и цртање планова, одабир материјала, прављење модела и презентација решења, деца ће моћи да закораче у свет архитектуре и упознају се са техничким и уметничким аспектом ове професије. Поред тога кроз разговор и дискусију учићемо о томе како природни елементи као што су географија, топографија, ветар и сунце условљавају положај и облик наших кућа.

6. Бићу биолог/биолошкиња

Биолошкиња: Марија Гајић

Да ли знате шта су фосили? Наравно да сте одмах помислили на диносаурусе…а да ли знате шта су „живи фосили“? Постоји више таквих примера али ми ћемо показати једну занимљиву биљку, тачније дрво! Кад смо већ код дрвећа, постоје нека која су цела отровна или су дом чак стотинама врста организама…Знате да дрвеће може имати различите листове а знате ли пример биљке која има скоро па џиновски лист?

Које зачине волите? Знате ли како ти зачини изгледају у природи? Нисте знали да се они могу наћи у природи?

Да ли сте били некада у музеју или у зоолошком врту? Сви одмах помислимо на зграде или на огроман број животиња. Можда нисте знали али постоји место, музеј, учионица на отвореном где се налазе биљке из целог света, као што се у зоолошком врту налазе животиње из целог света. То магично место се зове Ботаничка Башта и ми у нашем граду имамо једну посебну, лепу и занимљиву.

Да ли је ово много питања? Знамо да јесте много али на радионици ћете добити све одговоре и упознаћете занимљиве биљке које на жалост често делују „досадно и обично“. Такође , сазнаћете како изгледа бринути и чувати све те занимљиве биљке на једном месту.

7. Бићу хемичар/хемичарка

Хемичарка: Анка Јевремовић

О томе какав је посао хемичара и са каквим се експериментима они могу сустерсти свакодневно говори Анка Јевремовић која је дипломирала на физичкој хемији у Београду. Кроз њене радионице, ученици ће имати прилике да науче како се праве батерије, зашто зе зову хемијски извори електричне енергије и да сами направе једну. Потом имаће прилику да сазнају како различите течности могу да се мешају на различите начине у експерименту званом Хемијски коктел, а за крај и научити како течности могу истовремено бити и мекане и тврде.

8. Бићу математичар/математичарка

Математичарке: Јелена Мијатовић и Тијана Марковић

Математичарке Јелена и Тијана увешће вас у занимљиви свет бројева и геометријских облика, и то све кроз игру и забаву. Кроз математичке радионице имаћете прилике да видите чиме се то заиста баве математичари као и где се све то математика примењује и зашто је толико важна. Кроз интерактивне радионице, Јелена и Тијана показаће вам да математика уме да буде забавна и да је се сигурно не треба плашити.

9. Бићу програмер/програмерка

Програмерка: Јелена Мијатовић

Јелена Мијатовић је математичарка и програмерка. Ученици на њеним радионицама имаће прилике да виде како је то бити програмер и да се сами укључе и започну своје пројекте. Током дана, кроз три радионице, ученици ће програмирати у програмском језику Пyтхон, учити о аутоматизацији рада рачунара и програмирању на интернету.

10. Бићу геолог/геолошкиња

Геолог: Марко Авдић

Кроз радионице за будуће геологе наш геолог Марко ће вас провести кроз узбудљиву науку пећина. Сазнаћете како можете да истражујете свед под вашим ногама – пределе под земљом где нико није био милионима година. Научићете како настају пећине, како пећине излгедају, како оне и украси у њима настају, а за крај имаћете прилику да упознате и живи свет на најнеприступачнијим деловима Земље.

_MMM7621

АЗБУКА КАМПА

Алергије:

Молимо Вас да нам посебно скренете пажњу уколико дете има алергијске сметње како бисмо предузели потребне мере да током рада кампа спречимо могуће алергијске реакције.

Аниматори:

У сваком тренутку ће о вашој деци бринути тим аниматора –људи пуних позитивне енергије који имају велико искуство у раду са децом. Овај тим, под вођством психолога, водиће рачуна и да деца слободно време на кампу проведу на најзабавнији и најкориснији начин, упознајући се, градећи пријатељства, али и развијајући сопствену креативност и самопоуздање.

Изостанак: 

Уколико је ваше дете спречено да присуствује кампу, молимо вас да што пре обавестите ЦПН позивом броја: 011.24.00.260.

Лекови:

Уколико током трајања кампа ваше дете треба да узима одређене лекове, потребно је да нас претходно обавестите о томе. Такође вас молимо да пошаљете само оне лекове које је неопходно да дете узима у току рада кампа, са обавештењем које ће бити предато вођи кампа. Потребан лек мора бити стављен у затворену амбалажу правилно обележен именом детета и са записаним временом и учесталошћу узимања.

Личне ствари:

ЦПН чини све разумне покушаје да заштити имовину учесника. Ипак, предлажемо да ученици оставе вредне ствари (посебно електронске уређаје, мобилне телефоне, скупоцен накит) код куће.

Молимо за разумевање, ЦПН не може бити одговоран у случају губитка, уништења или крађе вредних ствари.

Лоше време:

У случају лошег времена, активности кампа ће бити организоване у затвореним просторима ЦПН на Ади Циганлији.

Одећа и обућа:

Веома је важно да деца буду комотно обучена. Учесници кампа би требало да носе мајице, кратке панталоне или фармерке, памучне чарапе, патике или лаку обућу са затвореним прстима. Сви учесници би требало да понесу џемпер или јакну за случај кише или хладног времена.

Отказивање:

Уколико се не пријави довољан број учесника кампа за одређени термин, ЦПН има право да откаже групу. У том случају, контактираће вас особа из ЦПН-а и информисати вас о другим могућностима.

Понашање /Очекивања:

Добро понашање је кључна компонента успешног искуства на летњем кампу. У настојању да се обезбеди рад и безбедан боравак у кампу, важно је да се сви учесници понашају према правилима кампа. У кампу се очекује да се поштују едукатори/наставници и остало особље кампа у сваком тренутку. Неодговарајуће, насилно понашање се неће толерисати. Примери неприкладног понашања укључују (али нису ограничени на): псовање, називање других погрдним именима, безобзирно угрожавање имовине кампа, непоштовање договора о програму, присвајање туђе имовине.

ЦПН задржава право да отпусти сваког учесника за чије понашање сматра да је неодговарајуће и да ремети рад, односно утиче на целокупно пословање кампа. У том случају биће позвани родитељи који су у обавези да дођу и преузму своје дете.

Рокови:

ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете. Међутим, имајте на уму да број учесника кампа не може бити већи од 20. Због тога је важно да ваше дете пријавите на време.

Сагласност за фотографије вашег детета:

Током трајања кампа ваше дете ће за време радионица или обиласка локалитета бити више пута фотографисано или снимљено. За то је потребно да дате вашу сагласност. Фотографије неће ни на који начин бити злоупотребљене, продате или позајмљене, већ ће бити коришћене једино у сврху спровођења промоције програма ЦПН-а.

Ако не желите да ваше дете буде фотографисано, молимо вас да то нагласите на формулару.

Заштита од сунца и вода за пиће:

Како је простор на коме се налази камп на отвореном, обавеза учесника кампа је да се добро припреме, што подразумева ношење капа/качкета/шешира, креме за сунчање и креме против уједа инсеката.

Током рада на отвореном, водиће се рачуна да сваки учесник има довољне количине воде за пиће.

НАПОМЕНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ/СТАРАТЕЉЕ

 • На уласку у камп, родитељи/старатељи остављају ЦПН едукаторима свој контакт (телефон и и-мејл адресу), како би у случају потребе били контактирани.
 • На уласку у камп, родитељи/старатељи потписују формулар којим дају овлашћење Центру за промоцију науке да фотографише децу током трајања ДНК.
 • Родитељи/старатељи су дужни да обавесте ЦПН едукаторе о евентуалним посебним захтевима у вези са боравком деце (посебни захтеви у погледу конзумације лекова, могуће алергије итд.)
 • ЦПН задржава право да позове родитеље/старатеље да преузму дете у било ком тренутку тог дана, уколико дете својим понашањем упорно ремети рад ДНК и омета другу децу.