Експонати ЦПН-а на конференцији Biotech Future Forum

Експонати ЦПН-а на конференцији Biotech Future Forum

Друга међународна конференција „Будућност биотехнологије“ (енг. Biotech Future Forum), реализована је 19. и 20. октобра у Палати „Србија“ у Београду, а током трајања конференције биле су изложене и две уметничке инсталације Центра за промоцију науке: Део секвенце хуманог генома и 3Д модел хуманог инсулина

Ова конференција окупила је преко 500 учесника из три сектора друштва која имају највећи утицај на развој биотехнологије: јавни, приватни сектор и академску заједницу. Догађај је организовала Влада Републике Србије у сарадњи са Светским економским форумом и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку БИО4 кампуса. Разговарало се о темама из области биомедицине, биоинформатике и биоинжењеринга, као и o заштити животне средине и обновљивим изворима енергије.

Конференцију је званично отворила председница Владе Србије Ана Брнабић, а на сцени су јој се придружили и извршни директор Светског економског форума Мирек Душек и генерални секретар ОЕЦД-а Матијас Корман, док се администратор УНДП-а Аким Штајнер обратио путем видео-поруке.

На Biotech Future Forum-у говорили су и Јеленa Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, њ.е. Мохамед Бин Талија, директор за јавне услуге Владе Уједињених Арапских Емирата, и др Ами Апелбаум, главни истраживач за иновације израелског Министарства за иновације, науку и технологију и председник Одбора Израелске управе за иновације.

Посебан значај овогодишњој конференцији дала су два говорника: др Тим Лу, истакнути професор на МИТ-у, суоснивач и извршни директор компаније Senti Biosciences и предузетник који је основао многе компаније и предњачи у иновацијама у области синтетичке биологије, као и др Решма Шети, суоснивачица биотехнолошке компаније Ginkgo Bioworks.

Форум је такође окупио и многе српске научнике и предузетнике који су лидери у својим областима широм света, као што су др Милица Радишић, која се бави проучавањем инжењеринга функционалних кардиоваскуларних ткива на Универзитету у Торонту (Канада); др Владимир Цмиљановић, оснивач и извршни директор компаније Swiss Rockets у Швајцарској; др Мирослава Чуперловић-Кулф, виша научна сарадница Националног истраживачког савета Канаде; др Зоран Обрадовић, професор и директор Центра за аналитику података и биомедицинску информатику Универзитета Темпл у САД.

Остале активности