Елементи 06

Елементи 06

Јесен 2016. Центар за промоцију науке представља шести број часописа Елементи. У продаји на ЦПН штанду на Сајму књига од 23. октобра, а на киосцима од 25. октобра[:]

 

Елементи, шести број from Centar za promociju nauke on Vimeo.

Шести број часописа Елементи у продаји је на ЦПН штанду на Међународном сајму књига у Београду 0д 23. октобра, а на киосцима и у књижарама широм Србије од 25. октобра. Јесењи број на 108 страна доноси велики број разноврсних текстова, занимљивих тема и лепих илустрација.

Кроз темат ”Еволуција казне” упознајте како су се кроз исторју мењали начини кажњавања, који метод је најстарији али и како се све извршавала смртна казна. Осим темата Елементи доносе и мноштво других тема – одводе вас на место где станују гориле, откривају свемир који не познајемо, успоне и падове британске фунте, историју торента и доносе причу о референдуму.

Од шестог броја Елементи имају нову, интерактивну страну #Elementi и позивају све читаоце да је путем друштвених мрежа заједно стварају.

Истражите више о садржају шестог броја.

 ТЕМА БРОЈА: Еволуција казне

  06 

У темату Елементи нас текстом и сликом на 20 страна воде кроз појам и еволуцију казне. Темат су писали Слободан Бубевић, Игор Живановић, Никола Здравковић, Јована Николић, Катарина Стекић, Ивана Мићевић, Никола Божић и Наташа Ћирић.

• Oткрића

28 

Кроз рубрику Открића упознајте сателит Aeolus, нова сазнања о матичним ћелијама, како се наука промовише путем интернета и хипнозу изнутра.

 Основе geek културе

 34 

У епохи кад продуценти високобуџетних серија и филмова, издавачке империје и произвођачи софтвера зарађују милионе на страстима које су пре коју деценију биле резервисане само за штребере, Невена Грубач истражује шта заправо чини гик културу а шта не.

 Тајна историја торента

 39 

Развој торент културе није само хроника илегалних сајтова. То је планетарна прича која почиње много пре данашњег интернета, а која дословно прожима свет. Кроз ову причу нас води Борис Клобучар.

 Грлом у интернет

  42 

Док прочитате текст Филипа Банковића, на Јутјубу ће бити постављено више од 1500 сати новог видео-садржаја. процена је да чак 91 одсто припадника такозване генерације Y, док гледа телевизију, користи још један уређај (second screen)

 Емотивни склоп једног аутомобила

 44 

Аутономна возила су будућност која долази низ пут. Међутим, како ове машине решавају логичке, а како етичке дилеме за воланом, објашњава Тијана Марковић.

 Операција астероид

 47 

Исте ноћи када је Северна Кореја извршила нуклеарну пробу која је затресла свет, на другој страни  планете НАСА је лансирала летелицу чудног имена Osiris Rex. Куда се запутио овај брод открива Јелена Милутиновић.

 Разговори са Марса

 49 

Кроз замишљене разговоре са Марса води нас Бранимир Ацковић.

 Планета у комшилуку

 50 

Након што је потврђено постојање вансоларне планете у орбити Проксима Кентаури, најближе звезде Сунцу, о томе какве су шансе да је ускоро истражимо или чак посетимо пише Ивана Хорват.

 Свемир који не познајемо

  52 

Последњи продори у разумевању свемира, као и сви претходни, праћени су и непрекидним откривањем мистериозних феномена, објеката и структуре које тек треба истражити. Дарко Доневски представља непознатих пет објеката који су загонетка за модерну астрономију.

 Да ли сте за референдум?

  64 

Након што је трајно изменио историју модерне Европе, Брегзит и у месецима после референдума у Великој Британији отвара бројна питања о непосредној демократији. У потрази за одговорима Иван Умељић преиспитује неке од главних поставки политичке филозофије, актуелне у државама широм света, од Србије до САД.

 Успон и пад британске фунте

 68 

Јунак ове приче је фунта. Подстакнута Брегзитом, ова кратка историја једне валуте открива много о економским трендовима. Управо на примеру фунте и њене дуге, бурне прошлости, Јелена Бранковић истражује суптилну везу између новца и друштвених ломова.

 Кремљанско пророчанство

  72 

Претече мистериозног нооскопа, коме је нови шеф кабинета Владимира Путина донео светску славу, сежу далеко у прошлост, у опскурни свет мистика и шарлатана који су саветовали славне државнике. У овај свет нас уводи Слободан Бубњевић.

 Болест чија је мода прошла

  74 

Шта је американитис? Да ли је заразан? Можете ли га добити само зато што сте изложени модерној технологији? Сазнајте у тексту Јоване Николић.

 Терор спознаје

  78 

Данас се труднице (и сви око њих) суочавају са могућностима и претњама које долазе од амниоцентезе. Са развојем генетичких технологија, питање о томе шта желимо да знамо о свом плоду постаће једна од највећих дилема нашег доба, пише Данка Спасовски.

 Муње и митови

  82 

Након серије несрећних случајева са ударом грома, медији у Србији пробудили су неке старе и неке сасвим нове заблуде. У потрази за објашњењима Слађана Шимрак истражује дугу и узбудљиву историју митова о муњама.

 Тамо где станују гориле

  86 

О националном парку Вирунга много се писало. Први пут, ексклузивно за Елементе, са овог опасног и узбудљивог места, где се воде толики ратови, извештава и једна научна новинарка из Србије, Марија Николић.

 Случајеви

  91 

Кроз рубрику Квантна музика, преплићући уметност и науку, води нас Љиљана Илић.

• Научни круг

96 

Рубрика Научни круг извештава о седмој Ноћи истраживача, конференцији „Алхемичари нашег доба“, представља новости које се тичу међународног пројекта SATORI, планове за побољшање положаја универзитета и представља Институт за хигијену и технологију меса.

• Чудновате ствари

102 

Ако се определите за глобални телевизијски хит Stranger Things, кренућете на очаравајући пут у невино детињство осамдесетих година, у мале радости ондашњих гикова, њихове снове и авантуре. И ужасе скривене у зиду. Кренимо на овај пут са Борисом Клобучаром.

 Елементарни разговори

108  

Елементи кроз разговор представљају математичара и професора Машинског факултета у пензији, др Стојана Раденовића.

Истражите више о часопису Елементи

Остале активности