Елементи 13

Елементи 13

Тринаести број часописа Елементи у продаји од 10. јула[:]

13-korica

Чарлс Дарвин је у својој књизи О пореклу врста еволуцију описивао као спор процес који се не може директно опазити. Међутим, од друге половине 19. века до данас станишта многих врста знатно су се променила, а 2007. године први пут је на свету било више људи који живе у градовима него у руралним подручјима. Градови који непрестано расту, убрзано се шире и мењају, постављају нове захтеве својим потенцијалним становницима па тако велики број биљних и животињских врста у њима мења своје животне навике у циљу прилагођавања, а многе од тих адаптација се могу уочити након релативно кратког времена. Птице које у граду мењају тон свог гласа, голубови који мењају боју или лептири које преваре рефлектори са стадиона, само су неки од примера који су биологе навели да се посвете  новој области и постану урбани еволуционисти.

Темат тринаестог броја часописа Елементи посвећен је феномену урбане еволуције, а инспирација је недавно објављена књига Дарвин долази у град, холандског биолога Мена Схилтхаузена. Док већина његових колега одлази у дивљину како би посматрала природне процесе, Схилтхаузен се опредељује да посматра живи свет у граду и то посебно на местима где се природно и вештачко сусрећу и укрштају. О свом животу у „природној лабораторији“, како је назвао град, Схилтхаузен говори ексклузивно за Елементе, преиспитујући наш однос са дивљим светом и да ли природа искључује човека.

Поред темата, нови Елементи доносе и приче о томе шта сањају слепи људи, о вештачкој интелигенцији, речнику непреводивих љубавних појмова, мистеријама суперорганизама, историји дојења и многе друге.

Остале активности