Европска недеља кодирања

Европска недеља кодирања

Од 11. до 17. октобра обележена је Европска недеља програмирања. У Научном клубу ЦПН-а тим поводом организована је серија радионица и предавања

_MMM9124

Под покровитељством Европске комисије и ЕУ комесаријата за образовање и културу, друга по реду Европска недеља програмирања обележила се и у Србији од 11. до 17. октобра. Ова међународна манифестација организује се како би се промовисала и унапредила основна информатичка знања и вештине ученика и млађе популације, али и свих грађана.

Центар за промоцију науке се, на иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја активно укључио у обележавање Европске недеље програмирања. Тим поводом, у Научном клубу ЦПН-а организован је динамичан, занимљив и поучан програм радионица и предавања.

_MMM9082

За ученике основних школа су одржане радионице под називом ”Програмирање за најмлађе” из програмирања на платформи „SCRATCH“ су кроз забаван рад учили о основама кодирања, припреми и писању програма. Радионице су биле намењене узрасту од 2. до 7. разреда и одржавале су се сваког дана у два термина, од 11 и од 13 часова у Научном клубу Центра за промоцију науке.

IMG_1089

У понедељак 13. октобра у 18 часова, у оквиру серијала предавања „Добре праксе“ у Научном клубу Центра за промоцију науке публици је свој добар пример представио Мохамед Мароуф  из компаније HTEC.  Мохамед је ентузијастичној публици кроз разне догодовштине причао о свом доласку у Србију, школовању и  успесима које је постигао.

_MMM9115

ЦПН је за чланове Научног клуба организовао курс “Увод у андроид програмирање”. Курс, који је почео у уторак, 14. октобра у 18 часова, осмишљен је тако да почетника уведе у све неопходне  елементе програмирања на разумљив начин и без честих почетничких грешака које касније значајно успоре напредовање.  (више информација…)

IMG_1106

У Научном клубу Центра за промоцију науке, 16. октобра 2014. године, у 15 часова, поново је заинтересованим посетиоцима представљен програм Хоризонт 2020. Овог пута тема скупа су биле информационо – комуникационе технологије, а на скупу се говорило о томе како Хоризонт 2020 може помоћи пројекте у овој области.

IMG_1111

У четвртак, 16. октобра 2014. године у 18 часова почeo je и циклус предавања „Моја наука“,  који је посвећен представљању докторских теза.

IMG_1118

Предавање је, ове недеље, посвећено програмерима. Учесници су били др Филип Марић са Математичког факултета и др Бојан Фурлан са Електротехничког факултета, Универзитета у Београду, и говорили су о две теме: „Формализација, имплементација и примене SAT решавача“, односно „Методологија пројектовања система за интелигентно прослеђивање питања написаних на природном језику“. Они су кроз једноставне и свакодневне примере објаснили своје радове и држали пуну пажњу публике.

Остале активности