Европски образовни пројекти у Лазаревцу

Европски образовни пројекти у Лазаревцу

У четвртак, 10. маја у библиотеци ‘’Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу  представљени су ЕУ образовни пројекти, Еразмус+, Scientix и STEM School Label[:]

IMG_20180510_193925

У четвртак, 10. маја, у библиотеци ‘’Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу одржана је презентација ЕУ образовних пројеката, у организацији професора лазаревачке Гимназије, као и представника Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке. На овом догађају присутни су из прве руке могли да сазнају о могућностима финансирања школа у сврху мобилности запослених у оквиру програма Еразмус+.

Такође, у циљу повећања броја школа које се пријављују за овакве програме, професори Гимназије у Лазаревцу су презентовали детаљан процес апликације за овај вид финансија за који су добили средстава за мобилност у Шпанију, као и своје утиске са путовања и похађаних семинара. Након тога, представници Центра су присутнима представили нове образовне концепте у СТЕМ областима кроз два важна европска пројекта у којима је ЦПН партнер – Scientix и STEM School Label.

Scientix представља пројекат из оквира Х2020 и чини највећу виртуелну мрежу наставника СТЕМ (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics) дисциплина. Овај портал  нуди бесплатне ресурсе за наставу, похађање вебинара и различитих курсева, а омогућава својим корисницима да се умреже и остваре  сарадњу са колегама из читаве Европе. Јасна Богуновић Марковић, Scientix амбасадор и директор  Гимназије у Лазаревцу је поделила са присутнима  своје утиске о овом пројекту и могућности за његове примене у настави.

За крај, присутнима је представљен и пројекат из оквира Еразмус+, под називом  STEM School Label, који има за циљ препознавање  и акредитовање школа на тлу читаве Европе које су увеле иновативне педагошке оквире у наставу СТЕМ предмета.

Остале активности