Х2020 добитници 2014.

Х2020 добитници 2014.

(ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ)  Гост „Хоризонта четвртком“ 25. децембра у Научном клубу ЦПН-а  била је др Софија Стефановић

[:]

DSC_0104

Последњи „Хоризонт четвртком“ у 2014. години био је посвећен научницима и пројектима који су добили финансирање од стране европских фондова. Под називом ”Х2020 добитници 2014”, 25. децембра у Научном клубу, окупљени су у доброј, претпразничкој атмосфери сагледали резултате учешћа Србије у овом европском програму након прве године.

Хоризонт 2020 је највећи програм Европске уније за истраживање и иновацијe, са фондом од чак 78 милијарди евра. Након што се у њега од 1. јула 2014. укључила и Република Србија, Центар за промоцију науке  сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја сваког четвртка представља могућности за научнике, привреду и грађанске организације.

Специјални гост последње овододишње трибине била је Софија Стефановић, добитница гранта Европског истраживачког савета за свој пројекат BIRTH, који се бави порођајима, мајкама и бебама у праисторији.

DSC_0119

DSC_0079

У име директорке Центра, Александра Дрецун публику и госте клуба је поздравила Оливера чачић Милитиновић која води програмски сектор у ЦПН-у. Потом се публици обратио Виктор Недовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја направио преглед резултата Србије у програму Хоризонт 2020 током 2014. године.

Потом је Александар Белић, државни секретар у Министарстрву просвете, науке и технолошког развоја који је говорио о томе зашто је програм Хоритзонт 2020 изузетно користан за Србију, и направио један поглед на годину дана искуства са овим програмом.

DSC_0135

DSC_0110

Затим је публици свој успех представила Софија Стефановић из Лабораторије за биоархеологију Одељења за археологију Филозофског факултета, која је прва добитница ERC гранта у Србији. Софија је испричала своја искуства током месеци припреме пројекта и пут од идеје до успешног рада који ће финансирати Европски истраживачки савет (презентација).

Софији је у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Центра за промоцију науке уручена и захвалница за изузетне заслуге у представљању домаће науке у Европи и вишегодишњу подршку промоцији науке у Србији.

Након тога уследила је дискусија и питања из публике за присутне говорнике. Трибина је почела око 15 часова, а трибинска сала Научног клуба Центра за промоцију науке била је попуњена. ”Хоризонт четвртком” се наставља истим ритмом и новој години, након празника.

DSC_0089

Остале активности