„ИЗА ОБЈЕКТИВНОСТИ: ВИЗУЕЛНЕ МЕТАФОРЕ У НАУЦИ“ У НИШУ

„ИЗА ОБЈЕКТИВНОСТИ: ВИЗУЕЛНЕ МЕТАФОРЕ У НАУЦИ“ У НИШУ

У петак, 13. маја, у нишкој Галерији Синагога свечано је отворена изложба научних илустрација „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“.

Након успешно реализоване изложбе у Библиотеци града Београда, поставку коју чине научне илустрације из часописа Елементи до краја маја моћи ће да погледају грађани Ниша.  Нишко издање изложбе Центар за промоцију науке организује у сарадњи са Народним музејом Ниш и Нишким културним центром.

На отварању изложбе присутнима су се обратили Весна Црноглавац, директорка Народног музеја Ниш, др Марко Крстић, в.д. директора ЦПН-а и Иван Умељић, аутор изложбе и уредник часописа Елементи, док је читав догађај модерирао Велибор Петковић, дугогодишњи новинар и предавач на Департману за комуникологију и новинарство Филозофског факултета у Нишу.

Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика у Нишу у прилици је да се упозна са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

На изложби су представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славимир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Дизајнерка изложбе је Моника Ланг, а стотину тридесет илустрација распоређено је у девет целина које су насловљене: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“, „Унутрашњи топоними“ и „Орбитирање“.

Фотографије: Мирослав Лавренчић

Остале активности