ЦПН изложба „Пети извештај“

ЦПН изложба „Пети извештај“

У Галерији науке и технике САНУ, Центар за промоцију науке 23. децембра отворио изложбу о климатским променама.

[:]

DSC_0041

Уз подршку међународног панела за климатске промене (IPCC), Центар за промоцију науке и невладина организација Један степен организовали су научнопопуларну изложбу под називом „Пети извештај“.

Изложба је свечано отворена у уторак, 23. децембра у 19 часова у Галерији науке и технике САНУ.

Том приликом, бројној публици су се обратили Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке и академик Зоран Петровић, директор Галерије науке и технике САНУ. Они су поздравили госте и говорили о важности ове теме за читаво друштво.

На отварању је говорио и Мирослав Весковић, ректор Универзитета у Новом Саду и новоименовани представник у Обједињеном истраживачком центру (JRC, Joint Research Center).

DSC_0145

DSC_0103

На изложби су представљени су последњи резултати научних истраживања о глобалном загревању, стању и пројекцијама будућег понашања климатског система планете Земље.

Поред бројних илустративних информација из Петог извештаја IPCC-ија, посетиоци могу да погледају и филмске пројекције о клими, као и визуализације више климатских модела.

Сам Пети извештај, објављен у три дела, крајем 2013. и поечтком 2014. представља документ који даје најдетаљнији пресек знања о климатским променама данас.

DSC_0197

DSC_0185

Изложба је отворена до 22. јануара 2015, а током ње, организовано је предавање Ђорђа Самарџије 15. јануара, као и трибина о клими Западног Балкана 21. јануара. Оба догађаја почињу у 18 часова.

Изложба је још један корак у серији научнопопуларних активности Центра поводом климатских промена ове јесени и наставак сарадње са IPCC-ијем и еколошким организацијама.

Наиме,  у Научном клубу ЦПН-а је 4. децембра по први пут гостовао IPCC у Србији – на радионици коју су заједно организовали ЦПН и Један степен говорили су стручњаци са Универзитета у Инсбруку, Лунду и Лајпцигу.

DSC_0076

DSC_0063

Истражите више о Петом извештају

Остале активности