Каталог изложбене поставке Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“

Каталог изложбене поставке Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“

Центар за промоцију науке је, у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација, за 66. Међународни сајам књига у Београду припремио Каталог изложбене поставке Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“ на овогодишњем Међународном сајму технике и техничких достигнућа. У овом богато опремљеном каталогу налазе се описи и фотографије најиновативнијих техничких решења које је научна заједница у Србији развила протеклих година и изложила у оквиру поменуте поставке.

Део Међународног сајма технике и техничких достигнућа, који је одржан од 16. до 19. маја, била је изложбена поставка Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“, коју су у Хали 2Б Београдског сајма организовали Влада Републике Србије, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете. У оквиру ове изложбене поставке нашле су се 83 појединачне поставке 46 излагача, међу којима је било државних институција, научних института, факултета, иновационих центара, научно-технолошких паркова, добитника средстава Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност, Астрономске опсерваторије и астрономских друштава, као и стартапова, приватних компанија и других представника привреде.

Сви они имали су прилику да заинтересованима представе своје производе, иновативна решења и достигнућа из области технике и технологије (нарочито вештачке интелигенције, роботике и биотехнологије) и посетиоцима Сајма омогуће да на делу виде како од науке настају иновације које наше животе чине лакшим и квалитетнијим. Изложбени поставку Владе Републике Србије посетило је скоро 19.000 посетилаца, међу којима су биле и стране делегације из Дубаија и Екваторијалне Гвинеје.

Овај део сајамске манифестације свечано су отворили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, министар информисања и телекомуникација др Михаило Јовановић и израелски научник и добитник Нобелове награде за хемију Данијел Шехтман.

Стручни жири 65. међународног сајма технике и техничких достигнућа доделио је награде најбољим излагачима, а међу њима су се нашли и излагачи изложбене поставке „Играј за човечанство! Наука за све“. Велика награда „Корак у будућност“ за најуспешнији експонат припала је београдској компанији Golden Bee за пројекат Beeamond – савремену кошницу за узгајање пчела и добијање пчелињих производа у кућним условима, док је Посебно признање Сајма технике за експонате који доприносе развоју технике припало Иновационом центру Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности