Мај месец математике 2015.

Мај месец математике 2015.

Уз звуке бубњева, у математичком ритму, 5. маја отворен четврти М3 који на 12 локација организују ЦПН и МИ САНУ под слоганом „Ритам математике“

Центар за промоцију науке и Математички институт Српске академије наука и уметности од 5. маја до 5. јуна 2015. организују националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“ (М3).

Тема овогодишњег М3 је „Ритам математике“, а изложбе, радионице и предавања посвећене су вези математике, музике, креативности и људске свакодневице.

Манифестацију је у уторак, 5. маја, у Галерији РТС-а отворио министар просвете, науке и технолошког развоја, др Срђан Вербић.

_MMM0516

_MMM0479

Четврти М3 се простире на највише локација до сада – популарне математичке поставке налазиће се на чак 12 локација само у Београду, а у манифестацију се укључило више од петанест градова широм Србије.

Поред покровитељства Министарства просвете, науке и технолошког развоја, „Мај месец математике“ је ове године окупио више од 20 партнера.

_MMM0523

_MMM0529

Четврти М3 је у целом граду. Током маја месеца, математика ће бити доступна на сваком кораку – у градским просторима као што су Галерија науке и технике САНУ, Галерија РТС-а, Дом омладине, Студентски културни центар, Дечји културни центар  и Коларчев народни универзитет, али и на Математичком факултету и Математичкој гимназији.

На самом крају манифестације, Центар за промоцију науке отвара и популарни Научни клуб ЦПН на новој локацији, на Академском платоу, који седи физички на корак ближе знању.

_MMM0440

_MMM0543

Четврти М3 се протеже на цео месец. Сваке недеље током маја, у Београду се отвара бар по једна интерактивна математичка изложба:”Визуална математика” 5. маја, ”Бројеви” и ”Свет звука” 12. маја, ”Art(o)physics” 18. маја и ”Математика на улици” 20. маја.

Мај месец математике обухвата више од 25 занимљивих радионица за школску децу, више од 30 предавања и трибина, као и обиље пратећих програма.

_MMM0536

_MMM0412

Четврти М3 доноси и додатне садржаје – уз ову манифетсацију, ЦПН објављује књугу ”Недовршена игра” Кита Девлина, као и посебну публикацију ”Бројеви”. Иначе, гост манифестације је холандски уметник и математичар Ринус Рулофс.

„Мај месец математике“ је манифестација коју су 2012. године покренули ЦПН и МИ САНУ, са идејом да подстакну интересовање за предмет који су, према истраживању перцепције науке из те године, ученици сматрали најомраженијим у школама.

Прве три М3 манифестације окупиле су огроман број партнера, медија, али и публике – М3 изложбе је претходних година обилазило од 100.000 до 120.000 људи.

Baner 3

Истражите више на сајту манифестације m3.rs

Остале активности