Манифестација art+neuroscience

Манифестација art+neuroscience

Током једномесечне манифестације art+neuroscience, на неколико локација у Београду приказани су радови настали кроз сарадњу уметника и научника, а посетиоци су, у оквиру пратећег програма, били у прилици да посећују предавања и панеле и учествују у едукативним радионицама

Овогодишњи art+science програм Центра за промоцију науке, који је одржан четврти пут, посвећен је неуронаукама. Манифестација art+neuroscience реализована je под слоганом „Свет иза очију“ у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (AI Lab), који је финансиран кроз ЕУ програм Креативна Европа. Ове године, организована је на неколико локација у Београду, од 14. новембра до 7. децембра, а одабрани уметници су у сарадњи са научницима представили своје виђење неуронаука и савремених научних истраживања и открића, и њиховог односа и утицаја на човека и друштво у целини.

Изложба је отворена у Галерији науке и технике САНУ, уз перформанс „Седим и бринем за њу“ Јасне Јовићевић, саксофонисткиње и композиторке, победнице прве националне AI Lab селекције у Србији, уз научну подршку др Милице Јанковић са Електротехничког факултета. Овај перформанс преиспитује на који начин реагују мождани таласи на музику, као и то на који начин је музиком могуће манипулисати мождане таласе слушалаца.

Уз снимак Јасниног рада, посетиоци у Галерији науке и технике САНУ били су у прилици да виде и мултидисциплинарни истраживачки пројекат Жарка Алексића „Слике мозга”. Током манифестације, Алексић је извео перформанс „Was ist Kunst, Alexa?”, којим, парафразирајући легендарни перформанс Раше Тодосијевића, преиспитује улогу и место вештачке интелигенције у савременој уметности.

У Француском институту била су изложена два рада: „Памти ме по…”, инсталација аутора др Марјане Бркић и уметника Милана Личине, инспирисана је истраживањима процеса деменције, а стрип „Жртве ради вишег циља“ ауторки Иве Атоски, Дуње Бијелић и Ање Сантрач дочарао је симбиозу између научника и лабораторијских животиња.

Рад „Сва лица анксиозности”, аудио-визуелна инсталација чији су аутори Дејвид Стенли, Бојана С. Кнежевић, Андреј Савић, Милица Велимировић Богосављевић и Маја Пантовић Стефановић, настала је са циљем подизања свести о све присутнијем проблему данашњице, а посетиоци су имали прилике да виде овај рад у Микрогалерији Научног клуба ЦПН-а.

Поред приказаних радова, посетиоци су током новембра и децембра били у прилици да учествују у бројним едукативним радионицама, предавањима и радионицама за школарце. Једну од радионица организовао је тим научника Backyard Brains, који је представио „уради сам“ експерименте из области неуронаука. Ови разиграни научници користе предмете из нашег окружења како би се неуронауке на једноставан и разумљив начин приближиле најширој публици.

Манифестацију  art+neuroscience заокружила су два панела о курирању вештачке интелигенције и важним темама из области преплитања уметности и науке, а гошће манифестације биле су Марлис Вирт из Музеја примењене уметности у Бечу и кустоскиња Бечког бијенала, и Маја Ћирић, независна кустоскиња из Београда.

Партнерска подршка art+neurocience манифестације су: Галерија науке и технике Српске академије наука и уметности, Француски институт, Колегијум Хунгарикум, Mинистарство културе и информисања, Задужбина ИлијеМ. Коларца, Аустријски културни форум, Музеј савремене уметности, Електротехнички факултет, Факултет ликовних уметности, Факултет музичке уметности, Факултет за медије и комуникације, Филозофски факултет, Универзитет у Келну, ДААД, Друштво за неуронауке Србије, Backyard Brains и Самсунг.

 

 

 

 

Остале активности