Математички шоу

Математички шоу

У уторак, 16. маја, у Београду је одржан први Математички шоу са учесницима из Србије и иностранства[:]

_MMM8463

У оквиру манифестације Мај месец математике, у уторак, 16. маја одржан је први Математички шоу у Србији. У пуној Великој сали Студентског културног центра у Београду математичари и популизатори математике су представљали ову дисциплину на занимљив и неуобичајен начин у програму који је трајао више од пет часова.

_MMM8519

_MMM8686

_MMM8592

У програму су учествовали Џејмс Тентон, који се бави популаризацијом науке али и реформом наставе, Колм Малкахаи, математичар академик и мађионичар аматер, Бен Спаркс, који се осим математиком бави и музиком, Колин Рајт познат по спајању математике и жонглирања, Кристоф Фењеси, филозоф и уметник који се бави математиком, Оливер Тошковић, психолог кога у математици највише занима како је опажамо, и Драган Машуловић, математичар који се бави промоцијом математике.

Програм је водио Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, а програм је одржан на енглеском језику уз обезбеђен превод али и стриминг за оне који нису могли да присуствују. У паузама су посетиоци могли да уживају у научном баскингу заједно са ЦПН демонстраторима.

_MMM8599

_MMM9100

_MMM8564

Кроз интерактивна и забавна предавањима учесници су посетиоцима открили каква се математика крије у свакодневним ситуацијама и играма и колико бројеви или геометријски облици могу бити забавни.

Публика је уз учеснике откривала колико вероватноћа може бити неинтуитивна, шта је теорија хаоса, каква се математика крије иза жонглирања или трикова са картама, како наша чула реагују на математику и како тачке експлодирају.

Остале активности