Нове технологије у образовању

Нове технологије у образовању

ЦПН је учествовао 8. и 9. јуна на међународној конференцији и сајму „Нове технологије у образовању“ у Београду[:]

42743576962_ce922f27e0_z

Пету годину за редом, од 8. до 9. јуна 2018, у Belexpocentru у Београду, одржана је међународна конференција и сајам „Нове технологије у образовању“. Главни циљеви сајма и конференције су унапређење квалитета образовања кроз употребу информационо-комуникационих технологија. Акценат је дат на подстицање кретивности и иновација у настави, осавремењивање процеса учења и представљање разноврсних начина да се искористе могућности које нове технологије пружају у образовању. Главни организатор овог догађаjа jе British Council из Београда, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоjа и Министарства трговине, туризма и телекомуникациjа у сарадњи са Тимом за социjално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србиjе и Центром за промоциjу науке.

42743587152_cd9242fa3f_z

На овогодишњем сајму Центар за промоцију науке представио се на заједничком штанду са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством трговине, туризма и телекомуникација. ЦПН је у оквиру штанда изложио модел Мејкерс спејса, уз посебан нагласак на ресурсе и оквир деловања пројекта Scientix. Мејкерс спејс Научног клуба Београд је отворена лабораторија за све креативце који траже место за реализацију својих идеја. Његови чланови имају отворен приступ широком спектру садржаја које овај простор нуди – од библиотеке, преко рачунарске мреже, све до машина попут 3Д штампача, скенера, ласерских тестера, CNC машина и лемних станица. Меjкерс спеjс jе радни простор отворен за читаву заjедницу, за децу, одрасле, предузетнике, уметнике и креативце. Проjекат Scientix из оквира Horizon 2020 окупља наjвећу виртуелну мрежу наставника СТЕМ дисциплина (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics). Његов портал нуди бесплатне ресурсе за наставу, похађање вебинара и различитих курсева, а омогућава своjим корисницима да се умреже и остваре сарадњу са колегама из читаве Европе. Центар за промоциjу науке jе национална контакт тачка Scientix-а за период 2017-2019.

27924283907_6bd3b37c09_z

Проjекат Scientix представљен jе и 8. jуна у оквиру конференциjског програма, кроз радионицу: Могућности у оквиру проjекта Scientix за наставнике. Присутнима су се обратили Иван Стоjановић, Scientix амбасадор из Кладова, коjи jе из прве руке испричао о своjим искуствима са проjектом, и Jасна Богуновић Марковић, Scientix амбасадорка и директорка Гимназиjе у Лазаревцу, коjа jе приближила вредности Scientix-а, као и искуства стечена током размене наставника у Шпаниjи путем Erasmus+ проjекта. Учесници радионице имали су прилику да чуjу од Ивана Жунца, наставника физике из Хрватске, како се примењуjу ресурси Scientix-а у окружењу. Радионицу, коjоj jе присуствовало близу 50 наставника, водила jе Марjана Бркић, координаторка Scientix проjекта за Србиjу.

Другог дана конференциjе одржана jе радионица Наука: улаз слободан, у оквиру коjе jе представљен проjекат Hypatia. Оваj проjекат има за циљ уклањање родних и свих других стереотипова када су наука и одабир научне кариjере у питању. Радионицу су водиле сараднице Центра за промоциjу науке, Катарина Стекић и Катарина Ковачевић.

Остале активности