Нови директор ЦПН-а

Нови директор ЦПН-а

У петак, 19. јуна, након окончаног Јавног конкурса и прибављене сагласности министра, Управни одбор је за директора ЦПН именовао Немању Ђорђевића

_MMM8832

Истражите више кроз интервју на Елементаријуму

Нови директор Центра за промоцију науке је Немања Ђорђевић. Као изузетно активан промотер науке са искуством из Истраживачке станице Петница, Фестивала науке и Министарства просвете, науке и технолошког развоја*, Ђорђевић је изабран на Јавном конкурсу, а одлуку о његовом избору и именовању Управни одбор ЦПН донео је једногласно. Његов четворогодишњи мандат ће, по одлуци Управног одбора, почети 10. јула 2015. године, на Дан науке.

Тиме је окончан вишемесечни процес избора новог руководства Центра. Наиме, Влада Републике Србије је 5. марта именовала нови Управни одбор ЦПН. Дан раније, првој директорки Центра, Александри Дрецун истекао је четворогодишњи мандат. Зато је Управни одбор одмах предузео низ корака да се превазиђу тешкоће са којима се Центар суочавао током пролећа 2015. године.

Уз сагласност министра, Управни одбор је већ 9. марта за вршиоца дужности директора именовао др Зорану Курбалију Новичић. Као угледна научница са Института за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”, Курбалија је прихватила ову одговорност у преломним тренуцима за ЦПН, а установа се врло брзо консолидовала и вратила активностима са додатном снагом.

Управни одбор је у мају расписао Јавни конкурс за избор новог директора, на који су се до истека рока, 29. маја, са пуном документацијом пријавила четири кандидата: др Тијана Продановић, др Милан Ћирковић, др Оливер Тошковић и Немања Ђорђевић. Ово надметање је додатно показало како Центар окупља најбоље, будући да сва четири кандидата имају изврсне биографије и изузетно богато искуство у промоцији науке, да дуго сарађују са Центром и да су предложили промишљене и остварљиве програме рада.

Након што је на седници Управног одбора од 1. јуна установљено да су кандидати предали комплетну документацију, позвани су на интервју. Сва четири кандидата су се одазвала на овај позив, а разговори су обављени на седници Управног одбора 14. јуна.

Након разговора у трајању од по 30 минута, током којих су кандидатима постављена иста питања, сви чланови Управног одбора су квалитативно оценили предложене програме рада Центра, биографије кандидата, као и одговоре које су кандидати дали током интервјуа. Потом су, на основу ових оцена,  за директора једногласно изабрали Немању Ђорђевића.

Након претходно прибављене сагласности министра просвете, науке и технолошког развоја Срђана Вербића, Управни одбор ЦПН је на седници у петак, 19. јуна именовао Немању Ђорђевића за директора ЦПН. Ову одлуку Управни одбор у пуном саставу такође је донео једногласно.

—————————

*Из радне биографије: Након вишегодишњег искуства у руковођењу програма у ИС Петница, од 2011. до 2013. године Немања Ђорђевић је као координатор за науку Фестивала науке у Београду организовао програм ове најпосећеније појединачне научнопопуларне манифестације у Србији. У истом периоду је био и координатор пројекта Ноћи истраживача, аутор је Парка науке на Ади Циганлији, Научног центра у Музеју науке и технике и покретач већег броја мањих научнопопуларних пројеката као што су „Тотално помрачење“ и „Еуро-неуро“  (Прим. ур. – измена од 3. јула 2015.)

Остале активности