Нови образовни концепти у СТЕМ образовању у Инђији

Нови образовни концепти у СТЕМ образовању у Инђији

У оквиру серије догађаја под називом Научно образовање за одговорно друштво, представници Центра за промоцију науке су у петак, 5. новембра, у ОШ Петар Кочић у Инђији, представили европске пројекте који промовишу нове концепте у СТЕМ образовању.

Као једну у низу серије радионица, у оквиру концепта Научно образовање за одговорно друштво, Центар за промоцију науке је у петак, 5. новембра 2021, одржао радионицу у  ОШ „Петар Кочић“ у Инђији. На радионици су били присутни наставници основних и средњих школа из Инђије, углавном из СТЕМ дисциплина, који су имали прилику да се упознају са новинама у СТЕМ (енгл: Science, Technology, Engineering, Math – наука, технологија, инжењерство и математика) образовању кроз неколико европских пројеката у којима је Центар партнер.

Центар за промоцију науке представља националну контакт тачку пројекта Scientix под чијом капом се и одржавају ове радионице. Заправо, Scientix представља највећу мрежу наставника природних наука из Европе и сходно томе пружа могућност за сарадњу и размену искустава са колегама. Ова мрежа додатно нуди и велики број различитих бесплатних наставних ресурса доступних онлајн за коришћење заинтересованим појединцима. Испред Центра, могућности за наставнике у оквиру овог пројекта су представили Добривоје Лале Ерић и др Марјана Бркић, који координирају овај пројекат за Србију.

Додатно, на радионици je пројекте Европска Ноћ истраживача и SALL представила Данијела Вучићевић. Циљ пројекта SALL је пажљиво проучавање и евалуација методологије и праксе школа као отворених лабораторија у стварним животним условима школских заједница различитих европских земаља. Данијела је такође представила и јавни позив Центра за промоцију науке, као и рад Мреже научних клубова.

Др Марјана Бркић је имала прилику да присутнима приближи могућности које нуде пројекти STEM School Label и DoSE из оквира финансирања Еразмус+, као и пројекат Подршка СТЕАМ образовању Фондације „Ана и Владе Дивац“. STEM School Label je европски пројекат који позива школе да се самоевалуирају у контексту примене СТЕМ образовних концепта у школској пракси, док је циљ пројекта DoSE да пружи подршку школама широм Европе у побољшању постојећих СТЕАМ приступа и њиховом обогаћивању специфичним елементима уметничког стваралаштва, као и подстицању младих да се приближе науци, развијају научна знања и опредељују се за научне каријере.

Др Тања Аднађевић је представила резултате пројекта SySTEM2020, који је фокусиран на учење ван школских учионица, пре свега у домену природних наука и математике (енгл. STEM).

Остале активности