О КЛУБУ

Научни клуб Центра за промоцију науке у Београду је место за тебе. Простор за твоје истраживање, за твоја питања и сазнања, учење и дружење, открића и радости. У сарадњи са тобом, Центар за промоцију науке и његови партнери из науке, образовања и медија, из Европе и света, сваког дана организују разноврсне, сваком доступне, научнопопуларне програме.

Један дан у Научном клубу почиње интерактивним дечјим радионицама, за ђаке и наставнике, потом се Kлуб претвара у окупљалиште студената, студентских секција и организација младих, да би у поподневним сатима угостио полазнике најразличитијих радионица, обука и семинара. Популарни вечерњи програми представљају научнике, научна знања и открића свим грађанима, јасно и занимљиво, кроз оригиналне садржаје, интеракцију, филм, музику, предавања и трибине.

Научни клуб се налази у Улици краља Петра 46, у Београду, у зони коју су обележиле српска наука и култура, стотинак метара од седишта Српске академије наука и уметности, Универзитета у Београду и зграда више факултета, уз Библиотеку града, Коларац, Кинотеку и Етнографски музеј, недалеко од Музеја Вука и Доситеја, где је настала Велика школа, извориште модерне српске државе.

У временима пуним суморних изазова, постфактуалном добу, доминацији стереотипа и деградацији културе, Научни клуб Београд је отворен као иновативно место где се на савремен начин сусрећу наука и грађани, знање и радозналост, идеја и њена технолошка примена. Такав клуб није настао случајно и без плана – он је производ потребе хиљада грађана Републике Србије да без обзира на претходно образовање сазнају одговоре које пружа наука, да открију оно што не проналазе у медијима, да упознају свет, усаврше се и разумеју модерно доба.

Научни клуб је резултат дугог процеса. Њему претходи амбициозни план из 2010. године да у Блоку 39 на Новом Београду Република Србија изгради велики интерактивни музеј науке, због чега је законом првобитно и основан Центар за промоцију науке. Показаће се да Србија дуго неће добити ову импозантну грађевину, али ће у сарадњи са грађанима, научницима, школама и медијима, уместо зграде са посадом, добити институцију без зграде, али са дубоким темељима.

Увиђајући потребу да динамични ЦПН програми који пуне сале публиком широм Србије ипак имају и своју кућу, скромну, али сваком доступну, тим Центра је током 2014. у експерименталној фази покренуо Клуб у изнајмљеном простору у центру Београда. Почетком 2016. године пронађена је и локација за трајно станиште Клуба, где ће се, на спрату изнад, сместити и седиште самог Центра. Истовремено, идеја се већ проширила на 12 градова Србије, где је у сарадњи са локалним самоуправама и центрима за стручно усавршавање ЦПН покренуо 12 научних клубова. На крају овог процеса, у Београду је отворен и центар ове мреже – Научни клуб Београд.

Добро дошли у Научни клуб, кључну националну инфраструктуру за промоцију науке, за ширење научне културе и јачање научне писмености у Републици Србији. У један од елемента наше заједничке будућности.