Отворена ЦПН трибина

Отворена ЦПН трибина

Трибина „Шта се догодило са науком у Србији“ коју је Центар за промоцију науке организовао 5. маја у Пароброду изазвала је огромну пажњу медија и научника[:]

_MMM4323

У готово ванредној ситуацији за научнике у Србији, Центар за промоцију науке организовао је ванредну, Отворену ЦПН трибину “Шта се догодило са науком у Србији?”.

Трибина је одржана у четвртак, 5. маја, у 15 часова,  у холу УК Пароброд у Београду. Уз друге бројне програме намењене општој популацији, Отворена ЦПН трибина је била усмерена ка научној заједници, као једна могућа прилика за јавни дијалог о науци.

Догађај је изазвао огромно интересовање и простор у коме је трибина организована био је сувише мали за све заинтересоване научнике и представнике медија. На порталу Елементаријум, уз подршку продукције Тајмлајн, могао се пратити видео пренос који је, иначе, оборио све рекорде гледаности досадашњих видео-стриминга ЦПН.

На трибини су говорили: др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја; академик Зоран Поповић, потпредседник САНУ; др Александра Павићевић, са Етнографског института САНУ, као представник Заједнице института Србије; др Весна Милетић из Покрета ”Спасимо науку” и др Ђурђица Јововић из Синдиката науке. Модератор трибине је био Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

_MMM4334

_MMM4344

У узаврелој атмосфери, водила се двочасовна дискусија аргументима, уз честе прекиде аплаузима, али и негодовања и повике. Концепт отворене трибине је подразумевао да се поред саговорника јасно чује и глас публике.

Разговарало се о изазовима новог истраживачког циклуса, о дилемама и поделама у научној заједници, као и питању легалности и поништавању актуелног конкурса Министарства просвете, науке и технолошког развоја за финансирање научних пројеката.

Дискусије отворене на овој трибини се настављају. Дан касније, 6. маја, Влада Републике Србије поништила је конкурс министарства.

_MMM4247

Погледајте снимак Отворене ЦПН трибине

Истражите више о расписивању конкурса за науку

Истражите више о поништавању конкурса

Остале активности