ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НАУЧНИХ ИЛУСТРАЦИЈА У ПАНЧЕВУ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НАУЧНИХ ИЛУСТРАЦИЈА У ПАНЧЕВУ

У уторак, 23. августа, у Галерији Дома омладине у Панчеву свечано је отворена изложба научних илустрација „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“.

Након успешно реализоване изложбе у Библиотеци града Београда и нишкој Галерији Синагога, прилику да погледа поставку коју чине научне илустрације из часописа Елементи има и публика у Панчеву. Центар за промоцију науке, у сарадњи са Домом омладине Панчево, организовао је изложбу „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ у галерији Дома омладине у Панчеву. Ова изложба реализује се у оквиру уметничког фестивала FreeDom Art, који од 2015. године организује Дом омладине Панчево.

На отварању изложбе присутнима су се обратили Зоран Деранић, уредник ликовног програма Дома омладине Панчево, Марија Јевић, чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину и Иван Умељић, аутор изложбе и уредник часописа Елементи.

Циљ изложбе је да на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика у Панчеву у прилици је да се упозна са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

На изложби су представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славимир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Аутор коцепта изложбе је Иван Умељић, док је поставку дизајнирала Моника Ланг.

Стотину тридесет илустрација које чине поставку изложбе распоређено је у девет целина које су насловљене: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“, „Унутрашњи топоними“ и „Орбитирање“.

Остале активности