ЦПН у Петници

ЦПН у Петници

Отварању конференције „Корак у науку“ у Петници присуствовао и амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт[:]

devenport u petnici

У Истраживачкој станици Петница у петак, 27. новембра, отворена је 14. Конференција полазника „Корак у науку“. На конференцији су говорили министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и директор Истраживачке станице Вигор Мајић.

Ова четрнаеста по реду Конференција полазника програма Истраживачке станице Петница, представља завршну фазу у целогодишњем образовном процесу у овој институцији. Ове године ће 130 средњошколаца из свих крајева Србије, представити скоро 100 различитих малих пројеката из науке, реализованих у оквиру 17 програма природних, друштвених и техничких наука.

verbic u petnici

Поред њих на Конференцији учествују и студенти основних студија, млади научници, као и доктори наука са института и факултета широм наше земље. Сви они ће допринети квалитету критичке дискусије током усмених сесија и поред постера са резултатима истраживања.

И ова Конференција има регионални карактер јер на њој учествују и средњошколци и њихови ментори из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Отварајући Конференцију „Корак у науку“ амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је је између осталог рекао: „Драго ми је да сам дошао у посету Петници. Лепо је видети оволики број младих људи који су заинтересовани за науку. Мислим да Петницу, као образовни модел, треба да копирамо широм Европе. Петница је кроз деценије рада показала иновативност и квалитет. И ви сте доказ тога. Доказ тога су и многи бивши полазници које срећем широм Србије, а који са поносом причају о Петници.“

korak u nauku

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, је обраћајући се учесницима рекао: „Врло је важно да млади људи науче критички да сагледавају свет око себе, да врше избор квалитетних информација, и да усвоје научни принцип као начин размишљања. Без обзира што вас сада све окупља интересовање за науком ви се нећете сутра сви бавити науком. Ипак, усвајањем овог принципа ви ћете сви бити успешни и способни људи. Радује ме што вас има у толиком броју.“

На самом крају своје посете Истраживачкој станици Петница амбасадор Девенпорт је обишао изложбу постера са представљеним резултатима пројеката и разговарао са средњошколцима учесницима Конференције о њиховим интересовањима и мотивацији да се баве науком и додатно уче.

Остале активности