Пројекат TeRRIFICA на фестивалу Миксер 2020.

Пројекат TeRRIFICA на фестивалу Миксер 2020.

Центар за промоцију науке је и ове године учествовао на фестивалу посвећеном борби против климатских промена, одрживом развоју и циркуларној економији

Овогодишње издање популарног фестивала Миксер одржано је у несвакидашњем амбијенту етно комплекса „Зорнића кућа“ у селу Баћевци, на свега двадесетак километара од Београда. Током програма реализованог у специфичним околностима 8. и 9. октобра, највише се говорило о изазовима адаптације и митигације на климатске промене, зеленој агенди Европске комисије, обновљивим изворима енергије и циркуларној економији као неопходном транзицијском моделу привреде.

Фото: Марија Пирошки / Миксер

 

У оквиру климатске акције Расхлади град, мобилна метео-станица Центра је гостовала на Фестивалу како би учесници и посетиоци били у прилици да се упознају са активностима у оквиру пројекта TeRRIFICA, као и са прикупљањем података путем интерактивне мапе ширег подручја Града Београда. Волонтери Центра су објашњавали процедуру означавања жељених локација на којима се евидентирају негативни ефекти климатских промена, односно оне тачке на којима су већ примењене мере или покренуте акције за њихово ублажавање или превазилажење.

Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу, учествовао је у конференцијском делу фестивала под називом Круг. У оквиру панел-сесије ЕУ перспективе, представљени су циљеви, јединствена методологија и досадашњи резултати учешћа у пројекту TeRRIFICA, као и сродне климатске акције и иницијативе, попут догађаја Science Meets Parliements и припреме нових пројеката за позиве унутар програма Хоризонт 2020, посвећене Европском зеленом договору (European Green Deal).

Фото: Марија Пирошки / Миксер

 

Панел-сесију ЕУ перспективе можете погледати преко следећег линка:

Остале активности