Радионица пројекта RRING у Сијетлу

Радионица пројекта RRING у Сијетлу

Годишња конференције Америчке асоцијације за напредак науке (енгл. American Association for the Advancement of ScienceAAAS) одржана је у Сијетлу од 13. до 16. фебруара 2020, уз учешће више од 6000 професионалаца из читавог света, мада највише из Северне Америке. Један од учесника био је и Центар за промоцију науке.

Асоцијација која постоји од 1848. године окупља професионалце и разноврсне научне делатнике који покривају све научне дисциплине и оквире савременог научног рада – од врхунских истраживача, добитника Нобелове награде (попут актуелног председника асоцијације, проф. Стивена Чуа), иноватора и индустрије, преко младих талената и оних који тек започињу своје научне каријере, до професионалаца у домену научних политика, научне комуникације и популаризације науке. Најближи пандан на европском нивоу би био EuroScience који постоји тек неких тридесетак година.

Посебна вредност програма у Сијетлу јесте представљање актуелних, често контраверзних тема, открића и истраживања, посебно у контексту актуелне америчке политике и изласка из Париског споразума посвећеног контроли и радикалном смањењу испуштања угљен-диоксида у атмосферу. Управо из тог разлога, готово половина пребогатог програма конференције је била посвећена климатским темама и доприносу науке смањивању све драстичнијих и тежих последица климатских промена. Друга доминанта област јесте утицај и даљи развој вештачке интелигенције, односно стварање све сложенијих система који су у стању да управљају значајним целинама наше физичке и виртуелне реалности. Истакнуто је, наравно, и како системи вешачке интелигенције могу бити кључни фактор у решавању најсложенијих изазова и проблема човечанства – примена у медицини, оптимизација саобраћаја, смањивање ризика и одговор на адаптацију и митигацију климатских промена. О овоме су највише говорили представници локалног технолошког гиганта, Мајкрософта, укључујући и његовог оснивача, Била Гејтса, који је одржао издвојено предавање.

Када је у питању пројекат RRING, сама асоцијација AAAS је заправо придружени партнер пројекта, попут многих других актера широм света, са циљем разумевања и повезивања сродних научних политика и европског концепта Одговорног истраживања и иновација (Responsible Research and Innovation RRI), под окриљем Циљева одрживог развоја Уједињених нација. Стога је конференција у Сијетлу била идеална прилика за сусрет са представницима саме Асоцијације али и учесницима из читавог света. Централни догађај је била радионица под пуним називом самог пројекта (Responsible Research and Innovation Networked Globally), одржана као тематски скуп у оквиру конференције. Сам пројекат је био заступљен и преко свог штанда у излагачком делу, уз одржавање више јавних или интерних састанака са партнерима и потенцијаним сарадницима. Ово је, истовремено, била и прва глобална радионица овога карактера у низу, који се наставља крајем марта догађајима у Њу Делхију, у Индији, а затим следе Јужна Африка и Египат.

Пројекат RRING, започет маја 2018, траје три године и окупља двадесет иницијалних и десетак придружених партнера из читавог света. Уз координацију Универзитета из Корка у Ирској и уз централну улогу УНЕСКА, пројекат развија глобалну мрежу актера који разноврсне националне или регионалне политике обједињују кроз Циљеве одрживог развоја, како би се научноистраживачи рад повезао са друштвеним потребама и изазовима на локалном али и глобалном нивоу.

Остале активности