RRI TAIEX радионица у Клубу

RRI TAIEX радионица у Клубу

У Научном клубу Центра за промоцију науке одржана је дводневна радионица посвећена ЕУ концепту Одговорног истраживања и иновација

Фото: Владимир Цицвара

У Научном клубу Центра 17. и 18. децембра одржана је јединствена RRI радионица (Responsible Research and Innovation) на овим просторима. Догађај посвећен програму Хоризонт 2020 су заједнички организовали Центар за промоцију науке и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз финансијску подршку TAIEX инструмента Европске комисије.

Скупу је присуствовало око 30 истраживача и научних радника, тј. професионалаца у науци, истраживању и образовању, који имају жељу и циљ да се укључе у европске програме и развијају сопствене пројекте.

На радионици су говорили проф. др Удуак Арчибонг, Универзитет у Бредфорду, Велика Британија, проф. др Александер Гербер, Универзитет Рајна Вал, Немачка, Норберт Штајнхаус, Bonn Science Shop, Немачка, и Марго Беци, Агенција за промоцију европских истраживања, Италија. Сви предавачи су водећи експерти и координатори пројеката који се баве одређеним аспектим концепта Одговорно истраживање и иновације, попут GENOVATE и NUCLEUS-а, као и предстојећег пројекта у коме учествује и ЦПН – TeRRIFICA-е.

Током интерактивне дводневне радионице присутни су имали прилику да кроз вежбе, питања и одговоре уз отворену дискусију прошире своја постојећа и стекну нова знања, као и да добију савете и идеје за осмишљавање будућих апликација. Учесници су кроз напредан метод обуке ”Учење кроз искуство” добили корисне савете од експерата који су поделили свој практичан рад са RRI концептом.

Догађај је финасиран из програма TAIEX који представља инструмент јединице Генералног директората за проширење Европске комисије, и има задатак да осигура краткорочну помоћ у усклађивању, примени и спровођењу законодавства Европске уније. Центар ће у наредним месецима организовати још једну TAIEX радионицу посвећену етичким питањима у науци и истраживањима.

Фото: Владимир Цицвара

Остале активности