СТЕМ образовање у Зајечару

СТЕМ образовање у Зајечару

У понедељак, 5. марта, у Гимназији у Зајечару представљени су европски пројекти  који промовишу нове концепте у СТЕМ образовању.[:]

DSC_0282

У оквиру концепта ”Научно образовање за одговорно друштво”, Центар за промоцију науке је у понедељак 5. марта 2018. одржао радионицу у Гимназији у Зајечару. На радионици су заинтересованим наставницима из основних и средњих школа из Зајечара и околине  представљена су 4 европска пројекта из СТЕМ (енгл: Science, Technology, Engineering, Math – наука, технологија, инжењерство и математика) дисциплина на којима је Центар партнер.

На радионици је у сарадњи са наставником физике и Scientix амбасадором, Младеном Шљивовићем, представљен је пројекат Scientix који је заправо највећа мрежа наставника природних наука из Европе и који, као такав, пружа могћност за сарадњу и размену искустава са колегама. Ова мрежа додатно нуди велики број различитих бесплатних наставних ресурса доступних онлајн за коришћење заинтересованим појединцима.  ЦПН ће бити национална контакт тачка за Scientix пројекат за период 2017–2019.

Тема радионице је био и CREATIONS пројекат, који подстиче интердисциплинару сарадњу наставника различитих предмета на пољу креирања иновативних СТЕМ приступа настави. Такође, на овој радионици представљени су и Hypatia и STEM School Label, европски пројекти. Hypatia пројекат има за циљ разбијање академских родних стереотипа зарад повећања будућег броја каријера у СТЕМ областима, док STEM School Label европски пројекат заговара акредитовање школа на европском нивоу које су примениле иновативне курикулуме у настави из природноматематичких области.

 

Остале активности