СТЕМ образовни концепти у Нишу

СТЕМ образовни концепти у Нишу

Представници Центра су у Научном клубу у Нишу, у уторак, 1. марта, одржали радионицу Научно образовање за одговорно друштво.

У уторак, 1. марта, од 19 часова, у Научном клубу у Нишу је представљено неколико пројеката из домена СТЕМ образовања у којима је Центар за промоцију науке партнер – Scientix, STEM School Label, DoSE, Образовање за дигитално друштво и SALL.

 Радионица је почела уводним обраћањем Данијеле Вучићевић и представљањем активности ЦПН-а. Присутни су упознати са великим научнопопуларним манифестацијама које ЦНП организује, као што су Мај месец математике и Ноћ истраживача.

Након тога, др Марјана Бркић је презентовала пројекат Scientix, највећу европску мрежу наставника природних наука, која повезује наставнике из читаве Европе и омогућава размену њихових пракси и искустава. Овај пројекат промовише и СТЕМ дисциплине (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics), као и иновативне педагошке приступе настави из ових области. Scientix пружа и велики број алата, система подршке и могућност за обуку наставника, кроз многе вебинаре и курсеве. Присутнима су се обратили и Scientix амбасадори, Далибор Тодоровић, Соња Шумоња, Александар Стојковић, Марија Дикић, Аница Тричковић и Бојана Митрически, који су изнели своја искуства са овим пројектом.

Јелена Ракић из Фондације „Ана и Владе Дивац“ присутнима је представила пројекат Образовање за дигитално друштво и позвала локалне средње школе да се одазову на конкурс расписан кроз овај пројекат.

 Поред тога, на радионици је представљен и пројекат STEM School Label, чији је главни циљ препознавање и акредитовање школа на европском нивоу које су развиле иновативни приступ настави из СТЕМ предмета. Наставници су позвани и да учествују у СТЕАМ (енг. STEAM: science, technology, engineering, arts and mathematics) изазову организованом кроз пројекат DoSE који је осмишљен са циљем да се унапреде постојећи СТЕАМ приступи и праксе, и обезбеде ресурси и алати који ће наставницима и осталим професионалцима у образовању помоћи у развијању СТЕАМ стратегија на нивоу школе.

Присутни су имали прилику да чују и о пројекту SALL, који окупља школске заједнице (наставнике, ученике и њихове породице), истраживачке институције, научне музеје и центре, просторе неформалног учења и иновација, попут постојећих живих лабораторија, као и доносиоце образовних политика и укључи их у интензиван дијалог.

Остале активности