Ванземаљски језици – ново издање ЦПН-а

Ванземаљски језици – ново издање ЦПН-а

Уколико пошаљемо поруку у свемир, да ли ће је ванземаљска бића примити? Хоће ли је разумети? Ванземаљски језици откривају како су филозофија, лингвистика, математика, наука и уметност утицале на креирање међузвезданих порука.

Питање које нас је одувек бескрајно интригирало: „Да ли смо сами у васиони?“, увек је праћено и оним другим, још сложенијим: „Ако живот ван Земље постоји, како бисмо комуницирали са њим?“

Научни писац Данијел Оберхаус, аутор најновијег издања Центра за промоцију науке, води читаоце у потрагу за ванземаљским језицима. Истражујући многобројне покушаје Земљана да током векова дођу до ванземаљаца, аутор поставља и нека питања на која још не постоје одговори:

– Уколико пошаљемо поруку у свемир, да ли ће је ванземаљска бића примити? Хоће ли је разумети?

– На ком језику ћемо ми говорити (а на ком они)?

– Да ли, осим универзалне граматике (коју је успоставио Ноам Чомски), постоји и граматика свемира?

Оберхаус, између осталог, читаоце упознаје и са идејом с краја деветнаестог века о комуникацији са Марсовцима уз помоћ Морзеове азбуке и огледала, са пројектима SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) и METI (Message to Extreterrstrial Intelligence), првим AI амбасадором међу звездама (Ела), који игра карте, прориче судбину и рецитује поезију, као и са многим другим занимљивостима.

Ванземаљски језици откривају како су филозофија, лингвистика, математика, наука и уметност утицале на креирање међузвезданих порука.

Од соларних огледала пројектованих за комуницирање са Марсовцима Морзеовом азбуком до фонографских записа и вештачке интелигенције којој је намењено да миленијумима лута космосом, сваки међузвездани комуникациони систем одражава научна знања и културни сензибилитет епохе која га је створила.

Остале активности