Велика математичка изложба

Велика математичка изложба

Опипајте математику и доживите је као игру. Отворена је Велика математичка изложба у Београду у Кнез Михаиловој 5!

Велика математичка изложба свечано је отворена у петак, 4. маја, у 18 часова, у Галерији Робне куће Београд (Кнез Михаилова 5), у оквиру научнопопуларне манифестације М3 (Мај месец математике). Ову манифестацију, у сарадњи са бројним партнерима, организују Центар за промоцију науке и Математички институт Српске академије наука и уметности.

Изложбу су отворили мр Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, проф. др Зоран Марковић, директор Математичког института САНУ-а, а отварању су присуствовали бројни угледни гости из света науке и јавног живота.

Централна изложба манифестације Мај месец математике је управо Велика математичка изложба „Рачунам на математику!“, на којој je представљен велики број до сада невиђених интерактивних експоната и интерактивних садржаја којима је циљ да математику прикажу онаквом каква заправо јесте – као игру, страст и креативну вештину на граници уметности и науке. Посебно издвајамо експонат „Пчеле и математика“, као и специјално дизајнирану „Галтонову даску“.

Посетиоци свих узраста имаju прилику да погледају изложбу „Све је број“, швајцарског уметника Еугена Јоста, који је инспирацију за свој рад пронашао у уверењу питагорејаца да су бројеви скривени иза свега што нас окружује, од хармонија у музици до орбита планета, као и поставку „Визуелна математика“, професора Јаблана Славика, који ће представити значај модуларности, рекомбинације итд., а да би се у потпуности разумели, радови су праћени кратким коментарима који тумаче математичке контексте на којима су базирани Кохова крива, елементи теорије чворова и др.

Током маја месеца у галеријском простору Робне куће Београд, посетиоци могу учествовати и у игри Танграм, која је била једна од великих страсти Наполеона Бонапарте и Едгара Алана Поа, показати колико су сналажљиви у Лавиринту, решавати једначине како би спречили потонуће пиратског брода или пак провозати Коцкоцикл, бицикл са квадратним точковима, направити свој ешеровски мозаик, сложити слагалицу Тетраксис, такмичити се у слагању Рубикове коцке и још много тога.

Сви програми су бесплатни, а Велика математичка изложба биће отворена током читавог маја.

Детаљан програм, велики број фотографија и видео-материјала можете преузети на сајту www.m3.rs

 

Tags

Остале активности