Заједно за здраво земљиште: први састанак националне LOESS заједнице

Заједно за здраво земљиште: први састанак националне LOESS заједнице

У научном клубу Центра за промоцију науке, 3. октобра 2023, одржан је први састанак локалне заједнице Хоризонт Европа пројекта LOESS.

Прво окупљање локалних актера заинтересованих за теме очувања здравља земљишта протекло је у размени искустава и перспектива – академских и истраживачких, цивилног сектора и активистичких, као и искустава уметничких колектива.

Састанку су присуствовали Мирјам Вујадиновић Мандић са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, Милена Путник и Сузана Гавриловић са Шумарског факултета Универзитета у Београду, и Сабина Керић и Миљан Пељевић из удружења грађана Еконаут. Мирјам се бави утицајем климатских промена на пољопривреду, Милена и Сузана су део уметничке групе која се бави проучавањем пејзажа и тла индустријског подручја, док су Сабина и Миљан активни у бројним пројектима на теме одрживости и зелене и циркуларне економије.

Учесници су поделили своја очекивања и дилеме о будућности здравог земљишта и адекватних акција за његово очување. Центар је представио свој рад на европским пројектима који покушавају да дају одговоре на горућа питања попут климатских промена и одрживости, и представио могућности за будућу сарадњу, са посебним фокусом на образовање и повећање свести о овим темама.

Пројекат LOESS ће се, током три године, бавити развојем иновативних едукативних материјала, ширењем знања, повећањем писмености и свести о важности здравог земљишта. На овим циљевима заједнички ће радити 20 партнерских организација, које ће спровести активности у 16 земаља широм Европе. Центар у оквиру овог пројекта ради на развоју образовно-промотивних кампања за различите циљне групе, тиме повезујући науку и грађане.

За више информација, посетите званични сајт пројекта: https://loess-project.eu/.

Остале активности