Земљана архитектура

Земљана архитектура

У оквиру овогодишњег БИНА програма, ЦПН  организовао трибину „Земљана архитектура“ 25. и 26. априла

Центар за промоцију науке се поново укључио у програм Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА), која се ове године одржава од 18. до 30. априла са темом „Разоткривање архитектуре“,

Заједно са Клубом финих заната, ЦПН је 25. и 26. априла организовао радионицу „Земљана архитектура“ која је одржана на платоу испред Дечјег културног центра Београд.

Радионица „Земљана архитектура“ је била намењена ученицима средњих школа који су је похађали два дана у терминима од 10, 12 и 14 часова.

Полазници радионице били су у прилици да се упознају са jедном од наjраспрострањениjих и наjстариjих техника градње земљом – техником званом „набоj“.

Уз упознавање са алатом и материjалом потребним за градњу, учесници  су прошли кроз готово све етапе градње, од припреме земље до њене уградње у зид.

Ова техника се све више поново користи у градњи модерних обjеката у свету, а зидови изграђени од набоја, осим што су здрави и занимљиви због своjих еколошких и енергетских своjстава, могу да буду лепи и декоративни.

Фотографије: Милован Миленковић / ЦПН

 

Остале активности