ЦПН трибина о Марсу

ЦПН трибина о Марсу

Астрономи, популаризатори науке и један од кандидата из Србије за лет на Марс, на великој ЦПН трибини говорили су о насељавању свемира

цпн трибина

У Великој сали Студентског културног центра, 26. марта, у 19 часова, одржана је још једна у низу ЦПН трибина средом. Овог пута, трибина под именом ”Човек у свемиру: Насељавање”, бавила се могућношћу људске врсте да се отисне у свемир и насели се на неком другом небеском телу.

Како ће изгледати путовање људи на Марс 2024. године? Какви услови владају на црвеној планети? Где ће живети први насељеници, шта ће јести, како ће истраживати Марс? Зашто уопште иду тамо и има ли повратка? На мноштво питања о једној од најинтригантнијих тема данашњице одговарали су гости трибине Центра за промоцију науке „Човек у свемиру: Насељавање“.

2.

цпн трибина

Осим што су разматрани технолошки аспекти оваквог подухвата, почев од тога да ли је данашња технологија у стању да се избори са изазовима негостољубивог окружења ван наше планете, говорници су дискутовали и о негативним утицајима отвореног свемира на људски организам. Дотакнута је и историја досадашњих свемирских мисија, али и психолошка потреба и човекова тежња да се отисне у нова пространства, помери границе познатог и освоји нове светове.

Идеја о колонизацији свемира није само луксуз човековог амбициозног духа; она је и неопходност уколико желимо да се постарамо да ће наша врста безбедно преживети наредне векове. Управо због тога, Центар за промоцију науке покреће разговоре на ову тему.

Учесници:

Др Анђелка Ковачевић, астроном, Математички факултет, Универзитет у Београду

Др Саша Марковић, популаризатор астронаутике, PSTech

Жарко Милићевић, популаризатор астронаутике, Друштво љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“

Срђан Марковић, кандидат из Србије за мисиjу Mars One

Модератор: Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а

цпн трибина

цпн трибина

Остале активности