ЦПН трибина о миграцијама

ЦПН трибина о миграцијама

На првој јесењој ЦПН трибини у овој сезони, 17. септембра, у СКЦ-у, говорило се о актуелном светском проблему, миграцијама[:]

_MMM9027

Прва јесења ЦПН трибина, на тему миграција, одржана је у четвртак, 17. септембра, у Великој сали Студентског културног центра.

Трибина ”Миграције. Ставови науке о сеобама, егзодусима и насељавању Европе” окупила је велики број посетилаца који су  желели да чују научно објашњење тренутног проблема са којим се суочава читав свет, али и нешто више о самом феномену миграција.

На трибини су говорили др Мирјана Бобић, социолошкиња са Филозофског факултета Универзитета у Београду, др Владимир Гречић, стручњак за миграције са Института за међународну политику и привреду, др Предраг Марковић, историчар са Института за савремену историју и Момир Турудић, новинар недељника ”Време”, специјализован за блискоисточна питања.

Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, уредник комуникација из ЦПН-а.

_MMM9016

_MMM9022

Након кратког филма о раним миграцијама из приода праисторије Земље, др Мирјана Бобић је описала социолошку дефиницију миграција објашњавајући да миграције у данашњем свету представљају основни мотор демографског, економског и културног развоја.

Експерт за добровољне миграције, др Владимир Гречић, рекао је да миграције које нису такве природе постављају проблем интеграције. Др Гречић је додао да питање интеграције у великој мери зависи од профила миграната и начина на који ће их земље у које одлазе примати. Наиме, уколико групације миграната буду релативно затворене у енклавама, то може изазвати јачање ксенофобије.

Историчар др. Предраг Марковић је рекао да су границе у 19. веку биле слободније него данас, подсећајући да су учени људи из Србије студирали и у по неколико земаља. Др Марковић је додао и да су на културни живот Србије у великој мери утицали имигранти из Русије.

Новинар недељника ”Време”, Момир Турудић, дуже од једне деценије прати блискоисточна питања, па је на трибни говорио о проблемима миграната са којима је разговарао, али је описао и ситуацију у којој се налазе њихове државе напоменувши да оне постоје само географски и да су се у сваком другом смислу распале.

По његовим речима, на подручју Северне Африке, Блиског и Средњег истока дешавају се тектонске промене чије ће последице осетити читав свет.

_MMM9044

_MMM8995

Момир Турудић је описао пут миграната који почиње из различитих тачака, али им је свима заједнички пакао кроз који пролазе. Трудић је објаснио по каквим се природним условима мигранти крећу и са каквим се опасностима, у виду пљачки и убистава, сусрећу, напоменувши да су избеглице најрањивији људи на свету. ”Не можете их зауставити, јер је очај који их тера далеко већи од било које препреке”, рекао је Турудић.

Гости трибине су говорили о препрекама са којима се мигранти сусрећу на свом путу, али и о будућим проблемима који их могу чекати у земљама у које оду. Др Бобић је закључила да интеграција у друштво подразумева улазак на тржиште рада, образовање, здравство и многе друге факторе.

Др Гречић сматра да се Европа налази пред бројним изазовима, а др Марковић је рекао да садашња ситуација превазилази историјски хоризонт у Србији која никада није имала искуство са миграцијама народа који се потпуно разликују од локалног становништва.

Изазове са којима се мигранти суочавају и проблеме који их очекују, Момир Турудић је описао речима: ”Живот прве генерације миграната је на неки начин жртвован да би следећим било боље”.

_MMM8918

_MMM8988

Остале активности