ЦПН у Новом Саду

ЦПН у Новом Саду

У уторак 22. септембра одржана је трибина о одговорном истраживању и иновацијама у Ректорату Универзитета у Новом Саду[:]

129-full-2

Одговорно истраживање и иновације представљају кључ ка постизању паметног, одрживог и свеобухватног развоја. У уторак 22. септембра у новој згради Ректората новосадског универзитета, пред неколико десетина новосадских истраживача, водила се дискусија о усклађивању научних истраживања са потребама и вредностима друштва и у којој мери се ситуација на овом плану може побољшати у нашој земљи.

О различитим аспектима одговорног истраживања на трибини су говорили Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, Весна Бенгин Црнојевић са Факултета техничких наука у Новом Саду и један од оснивача Biosense института, др Срђан Крчо, директор компаније ДунавНЕТ и др Далибор Петровић социолог, доцент на Саобраћајном факултету.

NS tribina05

NS tribina02

Немања Ђорђевић, директор Центра, говорио је о циљевима пројекту RRI Tools, Responsible Research and Innovation, чији део је и Центар за промоцију науке. Директор ЦПН-а говорио је и о улози Центра у оквиру овог великог конзорицјума окупљеног око концепта одговорног истраживања. Ђорђевић је присутним истраживачима представио све начине путем којих могу да се укључе у пројекат RRI Tools, али и о томе шта нам доноси нови закон о научноистраживачкој делатности у погледу одговорног истраживања.

У оквиру пројекта RRI Tools, Biosense институт, као и пројекат SOCIOTAL компаније ДунавНЕТ наведени су као добре праксе одговорног истраживања у нашој земљи. Др Весна Црнојевић Бенгин, као и др Срђан Крчо говорили су о својим праксама и искуствима и о томе на који начин своје истраживање усклађују са потребама друштва и на који начин смањују јаз између науке и шире јавности.

NS tribina04

NS tribina06

Др Далибор Петровић говорио је из позиције експерта ангажованог на SATORI пројекту, још једном пројекту ЦПН-а. Овај пројекат бави се етиком, као једним од аспеката одговорног истраживања. Др Петровић говорио је о стању у домену етике научних истраживања у нашој земљи, о европским стандардима, као и то томе на који начин ће SATORI пројекат допринети унапређењу тренутне ситуације.

С обзиром на значај који ова тема игра за истраживаче, поготово у оквиру треутног оквирног програма за истраживање и иновације Хоризонт 2020, повела се динамична дискусија о различитим аспектима RRI концепта и њиховој улози у решавању великих друштвених изазова са којима се суочавамо данас. Повод за трибину био је пројекат Центра RRI Tools, а овај догађај је уједно био и најава овогодишњој Ноћи истраживача у Новом Саду.

NS tribina01

Остале активности