ЦПН у Панчеву

ЦПН у Панчеву

Током Ноћи истраживача, ЦПН је у Панчеву организовао трибину о псеудонауци, заблудама и људској потреби да верује у митове[:]

_MMM0325

У петак, 25. септембра, Центар за промоцију науке је, као један од партнера на пројекту Ноћ истраживача, у Панчеву организовао трибину „Зашто је лако поверовати“. Трибина, која је одржана у сали Аполо Дома омладине, окупила је панчевачку публику заинтересовану за научнопопуларне теме.

_MMM0261

На трибини се, са разних становишта, говорило о псеудонауци, заблудама, људској потреби да се посумња и поверује, као и о томе зашто је лакше веровати у митове, него у научне истине.

_MMM0276

Саговорници Слободана Бубњевића, уредника комуникација ЦПН и модератора трибине, били су др Каја Дамњановић, психолог са Одељења за психологију Филозофског факулета у Београду, Драгољуб Цуцић, физичар и директор Регионалног центра за таленте у Панчеву, и Воја Антонић, писац научнопопуларних текстова.

_MMM0302

Панчевачка публика имала је прилику да чује како психолози тестирају и проучавају процесе закључивања и уобичајене „ћорсокаке“ људског мишљења, а учесници трибине су причали и о својим сусретима са псеудонаукама попут астрологије.

_MMM0238

Ово је иначе, шеста по реду Ноћ истраживача организована у Србији као део великог пројекта на европском нивоу, који, иначе, ове године слави свој десети рођендан. Овај јубилеј дешава се у Међународној години светлости, симболично наглашавајући свој циљ: осветљавање пута за за превазилажње постојећег јаза између научне заједнице и шире јавности.

_MMM0288

Остале активности